Η Γαλλία “φλέγεται”, το μέλλον του Μακρόν διακυβεύεται – Σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται;

Η Γαλλία “φλέγεται”, το μέλλον του Μακρόν διακυβεύεται – Σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται;
Εμανουέλ Μακρόν Yoan Valat, Pool via AP

Η οργή των Γάλλων ξεχειλίζει, με τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό να μην κοπάζουν. Ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση. Πόσο δύσκολη είναι αυτή τη φορά η κατάσταση;

Οι εικόνες των Γάλλων που διαμαρτύρονται για τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Μετά από μήνες απεργιών και διαμαρτυριών, η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της τις προηγούμενες ημέρες, όπου σημειώθηκαν βίαια ξεσπάσματα στο Παρίσι και έφεραν μνήμες από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Οι διαμαρτυρίες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή της χώρας, ακόμη και τη διεθνή ατζέντα της Γαλλίας, με τα Ηλύσια να αναβάλλουν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Παρίσι.

Τα συνδικάτα κάλεσαν για άλλη μια μεγάλη μέρα απεργιών την ερχόμενη Τρίτη, τη 10η από την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά παράλληλα ξεσπούν άλλες μικρότερες διαδηλώσεις, ως ακόμη μια υπενθύμιση των πορειών που πραγματοποιούσαν τα Κίτρινα Γιλέκα.

Πώς φτάσαμε εδώ

Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ξεκίνησαν στις αρχές του έτους και κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση το πέρασε ως προεδρικό διάταγμα, χωρίς την ψηφοφορία του κοινοβουλίου, υπό τον φόβο ότι δεν θα είχε αρκετές ψήφους.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα επεκτείνει τις εισφορές για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία 2023 Aurelien Morissard/AP Photo

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Politico, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Κι αυτό, διότι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και του αυθόρμητου κινήματος που μπλόκαρε ολόκληρη τη χώρα κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν.

Πριν μετατραπούν σε ένα μαζικό κίνημα κατά του Μακρόν, τα Κίτρινα Γιλέκα ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία ενάντια στον φόρο καυσίμων που ηγούνταν κυρίως άτομα της κατώτερης μεσαίας τάξης από αγροτικές περιοχές που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στη δουλειά. Οι βίαιες ενέργειες και οι βανδαλισμοί ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Κι αυτή είναι η βασική διαφορά των διαδηλώσεων του σήμερα με αυτές των Κίτρινων Γιλέκων. Ωστόσο, το κοινό τους είναι η ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Πάνω από το 60% των Γάλλων είναι υπέρ των ισχυρότερων διαδηλώσεων, προκειμένου να κάνει την κυβέρνηση να κάνει πίσω, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop.

Το “φάντασμα” των Κίτρινων Γιλέκων

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι γαλλικές αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και ότι το “φάντασμα” των Κίτρινων Γιλέκων πλανάται πάνω από τη Γαλλία. Μερικοί διαδηλωτές φορούσαν τη χαρακτηριστική φωσφορίζουσα στολή τους κατά τη διάρκεια των πορειών στο Παρίσι, ενώ μερικές μικρές αυθόρμητες συναντήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, εμφανίζονται σε όλη τη χώρα.

Ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε όλη τη χώρα. Οι γαλλικές αρχές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι βιώνουν την ίδια βία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και με τα Κίτρινα Γιλέκα.

Απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι AP Photo/Aurelien Morissard


Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τους αστυνομικούς, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να εκφράζει την ανησυχία του για την “υπερβάλλουσα χρήση βίας”.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, συνέκρινε έμμεσα τις βίαιες διαδηλώσεις με τις αναταραχές που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο ή και στη Βραζιλία.

Τα συνδικάτα που οργάνωσαν απεργίες φαίνονται επίσης όλο και πιο συνειδητοποιημένα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς στον Μακρόν καθώς πρότεινε παύση της μεταρρύθμισης για έξι μήνες και συνάντηση με τα συνδικάτα ξανά, ακόμη και με τη βοήθεια ενός μεσολαβητή.

Θα υποκύψει ο Μακρόν;

Προς το παρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω. Μάλιστα, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι τα συνδικάτα δεν κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, με τη φράση αυτή του Μακρόν να προκαλεί εκ νέου την αντίδρασή τους.

Από το “βήμα” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν καταδίκασε τη βία και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τα συνδικάτα άλλα θέματα, όπως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί. Αποφεύγοντας δηλαδή για ακόμη μια φορά οποιαδήποτε αλλαγή στο συνταξιοδοτικό.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό AP Photo/Daniel Cole

Το τελευταίο “εμπόδιο” του προέδρου

Θεωρητικά, η μεταρρύθμιση έχει περάσει. Μετά την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, η κυβέρνηση -υπό την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν- επέζησε, καθώς απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί.

Ωστόσο, υπάρχει ένα τελευταίο πολιτικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Μακρόν στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, όπου οι συνταγματικοί δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το κείμενο είναι σύμφωνο με το σύνταγμα, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαδικασία υιοθέτησης.

Παράλληλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο αξιολογεί αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το κείμενο.

Η τελευταία κίνηση είναι απίθανο να πετύχει, αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εντείνουν την πίεση στους δικαστές να κρίνουν τη μεταρρύθμιση -ή έστω ένα μέρος της- ως αντισυνταγματική.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα