Με το “έτσι θέλω” περνά ο Μακρόν την ψήφιση του συνταξιοδοτικού – Σε τροχιά σύγκρουσης με την κοινωνία

Με το “έτσι θέλω” περνά ο Μακρόν την ψήφιση του συνταξιοδοτικού – Σε τροχιά σύγκρουσης με την κοινωνία
Πορείες διαμαρτυρίας στη Γαλλία για το νομοσχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν για το συνταξιοδοτικό AP Photo/Lewis Joly

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας ενεργοποίησε ειδική διαδικασία για να προωθήσει το περίφημο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, εν μέσω κραυγών και συνθημάτων.

Με προεδρικό διάταγμα και παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή θα περάσει την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Η απόφαση ελήφθη λίγα μόλις λεπτά μετά τον προγραμματισμό της ψηφοφορίας, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε εγγυήσεις ότι το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην κάτω Βουλή, κίνηση που θα οδηγήσει πιθανότατα σε τροχιά ακραίας σύγκρουσης με την κοινωνία.

Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο συζητήθηκε στο κοινοβούλιο για έξι εβδομάδες αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, με αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 49.3, που επιτρέπει την κύρωση νόμου χωρίς ψηφοφορία.

Ο Μακρόν έθεσε την εν λόγω μεταρρύθμιση -η οποία αυξάνει το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη– ως κορυφαία προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που έχουν επιδεινωθεί από την ενεργειακή κρίση και τις δαπάνες για την πανδημία. Η διαδικασία συνάντησε την έντονη αντίθεση της αντιπολίτευσης, που αντιπρότεινε χιλιάδες τροπολογίες, οι οποίες θα χρειάζονταν πολλούς μήνες για να εξεταστούν.

Αντιδρούν συνδικάτα και αντιπολίτευση

«Παρόλο που το άρθρο 49.3 αποτελεί συνταγματική πρόβλεψη, για μας καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία» είπε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες πρέπει να κλιμακωθούν».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο Μακρόν ηττηθεί, όχι μόνο θα ακυρωθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις αλλά θα πρέπει και να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Για να γίνει αυτό, όμως, θα απαιτούνταν και η υποστήριξη ορισμένων συντηρητικών.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση, καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων είναι σαφώς αντίθετη. Ωστόσο, η συμμετοχή στις πρόσφατες πορείες μειώθηκε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναμένουν πως το νομοσχέδιο θα περάσει.

Η αντιπολίτευση έχει κι άλλα εργαλεία για να καθυστερήσει την ψήφιση της μεταρρύθμισης, όπως να ζητήσει την αναθεώρηση του νομοσχεδίου από το συνταγματικό δικαστήριο ή να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Η επικύρωση με διάταγμα δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει για την κυβέρνηση» δήλωσε σε συνέντευξή της η Μελοντί Μοκ-Γκρουέ, ειδική σε κοινοβουλευτικά ζητήματα. «Μπορεί να υπάρξει πολύς δρόμος, ίσως και να χρειαστούν μήνες μέχρι να γίνει νόμος η μεταρρύθμιση».

Σημειώνεται πως το άρθρο 49.3 χρησιμοποιήθηκε και στις αρχές του 2020 από την κυβέρνηση Μακρόν, σε μια πρώτη προσπάθεια να περάσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μετά από μήνες απεργιών και διαδηλώσεων. Η μεταρρύθμιση αργότερα ανεστάλη, όμως, κατά τη διάρκεια έξαρσης της πανδημίας.

Ενταση στη Βουλή

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγινε δέκτης ηχηρών αποδοκιμασιών από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ μόλις όταν σταμάτησε η συνεδρίαση ορισμένοι βουλευτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η ίδια, αναγκασμένη να μιλάει πολύ δυνατά για να καλύψει τις φωνές εξ αριστερών και τον ύμνο της Μασσαλιώτιδας, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι το νομοσχέδιο είναι το αποτέλεσμα «συνεχούς διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, τους εργοδότες και τις κοινοβουλευτικές ομάδες».

«Η αβεβαιότητα» είπε «κρέμεται από λίγες ψήφους, αλλά δεν μπορούν να διακινδυνεύσουμε να δούμε 175 ώρες κοινοβουλευτικού διαλόγου να καταρρέουν… Πάνω στις δικές σας μεταρρυθμίσεις στο κείμενο της Βουλής, όπως αυτό συμφωνήθηκε από την κοινή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών χθες βράδυ είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη» κατέληξε, καταφεύγοντας στο άρθρο 49.3.

Στη συνέχεια, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η συζήτηση στη Βουλή ανεστάλη και το κείμενο της μεταρρύθμισης θεωρείται ότι έχει εγκριθεί, εκτός κι αν οι βουλευτές υποβάλουν πρόταση μομφής μέχρι αύριο, Παρασκευή, στις 4.20 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα