Η Γερμανία απαντά στο "Πρώτα η Αμερική" του Τραμπ με το σύνθημα "Η Ευρώπη ενωμένη"

H Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ
H Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Παράνομη χαρακτηρίζει η Μέρκελ την απόφαση του Αμερικανού προεδρου να προχωρήσει στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, την ώρα που το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε σημαντική πτώση

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Η απάντησή μας στο "Πρώτα η Αμερική" θα είναι "η Ευρώπη ενωμένη"», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της «παράνομους» τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο «κλιμάκωσης».

«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς, σημείωσε η Μέρκελ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι» κι ότι η απόφαση επιβολής τους «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα» προειδοποίησε η Άγγελα Μέρκελ.

Με σημαντική πτώση έκλεισε εν τω μεταξύ τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο δείκτης Dax κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες ενώ ο δείκτης MDax έκλεισε στις 26.326,97 μονάδες, μειωμένος κατά -0,11%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τραμπ επιτίθεται με χάλυβα, η ΕΕ αμύνεται με φυστικοβούτυρο

Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο – Διεθνείς αντιδράσεις για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

SHARE:

24Media Network