Η γρίπη των πτηνών στο Ισραήλ μπορεί να περάσει στους ανθρώπους

Η γρίπη των πτηνών στο Ισραήλ μπορεί να περάσει στους ανθρώπους
H λίμνη Hula, στα βόρεια του Ισραήλ όπου σταματούν οι αποδημητικοί γερανοί κατά το ταξίδι τους στην Αφρική. AP Photo/Oded Balilty

Το "χειρότερο πλήγμα της άγριας ζωής, στην ιστορία του Ισραήλ" το έφερε η γρίπη των πτηνών, με την Κυβέρνηση να διακόπτει την κυνηγετική περίοδο και να εκδίδει οδηγίες για την αποφυγή περαιτέρω συγκινήσεων.

Από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων είχε ενημερώσει ότι υπήρχαν πολλά κρούσματα σοβαρής γρίπης των πτηνών. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι είχαν προσθέσει και πως ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα. Το NEWS 24/7 είχε αναφέρει τι είναι η ίωση των πτηνών, ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη και την εξάπλωση της και τα πρώτα μέτρα που είχαν πάρει ευρωπαϊκές χώρες.

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουν το 2021 έγινε γνωστό πως η εν λόγω γρίπη που σκοτώνει πτηνά στο Ισραήλ, μπορεί να περάσει στον άνθρωπο, με τον επιδημιολόγο, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου για την Κοινοτική Υγεία, Ammod Lahad να καλεί τον Υπουργό Υγείας της χώρας να πάρει τα μέτρα του “καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γρίπη να περάσει και σε άλλα είδη”. Όπως τις κότες και κατά συνέπεια τα αβγά που πωλούνται “με τους παραγωγούς να ακολουθούν συνθήκες που ίσχυαν από το ’50 και το ’60 και πρέπει να αλλάξουν, για το καλό όλων”.

Ο ειδικός θύμισε ότι τα περισσότερα στελέχη αυτής της γρίπης δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο, εν τούτοις υπάρχουν τέσσερα που προκαλούν ανησυχία “και το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πολλά για τις νυν μολύνσεις μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα το ενδεχόμενο να μολυνθούν άνθρωποι”. Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να μη χρειάζεται να φάμε μολυσμένο πτηνό για να αρρωστήσουμε και να γίνεται η μετάδοση μέσω της επαφής ή της εισπνοής σωματιδίων από τα περιττώματα τους -κατά τον καθαρισμό τους. Ως εκ τούτου, συνέστησε να μην υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων με πτηνά που μπορεί να είναι άρρωστα ή τραυματισμένα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Tamar Zandberg επισκέφτηκε το φυσικό καταφύγιο Hula, έναν υγρότοπο που αποτελεί τον κεντρικό σταθμό της χειμερινής μεταναστευτικής διαδρομής πτηνών 400 διαφορετικών ειδών προς την Αφρική, όπου βρέθηκαν νεκροί 5.000 γερανοί. Χαρακτήρισε το συμβάν ως “ένα από τα χειρότερα πλήγματα στην άγρια ζωή, στην ιστορία της χώρας” και ακύρωσε το υπόλοιπο της κυνηγετικής περιόδου (ξεκινά το Σεπτέμβρη και κρατά τέσσερις μήνες)  “δεδομένου ότι η υψηλή θνησιμότητα αποδημητικών γερανών και άλλων πτηνών διαπιστώθηκε πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στη γρίπη των πτηνών. Κάτι που υποδηλώνει μια σοβαρή και μη φυσιολογική εστία. Ως εκ τούτου, πρέπει να δράσουμε άμεσα, ώστε να περιορίσουμε την επαφή μεταξύ άγριων πτηνών και ανθρώπων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα