Η γυναίκα που αψήφισε τους νεοναζί

default image

Η φωτογραφία της γυναίκας που στάθηκε μπροστά στους νεοναζί με τη γροθιά υψωμένη ψηλά κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ανησυχητικό κύμα αύξησης του νεοναζισμού στη χώρα

Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, μια σειρά από κοινωνικές ομάδες θέλησαν να διαδηλώσουν στους δρόμους της πόλης Μπορλάνγκε, 200 χλμ περίπου βόρεια της Στοκχόλμης. Ανάμεσά τους και περί τους 200 νεοναζιστές ακροδεξιοί, που ζήτησαν και έλαβαν άδεια για τη συγκέντρωσή τους. Στη θέα των ακροδεξιών εξτρεμιστών η Τες Ασπλούντ, στάθηκε στη μέση του δρόμου, μπροστά από την πορεία μίσους με το χέρι της υψωμένο ψηλά, δηλώνοντας την αντίθεσή της στις ιδέες, τις θέσεις και την παρακίνηση σε μίσος και βία των συγκεντρωμένων.

Η φωτογραφία της 42χρονης που ζει μόνιμα στη Στοκχόλμη έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, με την κα. Ασπλούντ να σημειώνει πως ένα γκρουπ ανθρώπων που “διαδίδουν το μίσος” δεν θα έπρεπε να παίρνει άδεια να διαδηλώνει. “Φυσικά και δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να διαδηλώσουν. Είναι Ναζί” ανέφερε χαρακτηριστικά η Σουηδή.

“Διαδίδουν το μίσος. Θέλουν να διαμορφώσουν μια “λευκή” περιοχή. Αν αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας, θα με πετάξουν έξω, εμένα και την οικογένειά μου” σημειώνει η γυναίκα. Το Κίνημα Αντίστασης είναι ένα μόνο από τα πολλά νεο-ναζί μορφώματα που έχουν αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν πως ονειρεύονται τη δημιουργία ενός εθνικοσοσιαλιστικού κράτους σε όλη τη σκανδιναβική χερσόνησο, στόχος που για να τον επιτύχουν ίσως χρειαστεί να χυθεί αίμα.

Αν και οι αρχές δήλωσαν πως η συμμετοχή στη διαδήλωση των ακροδεξιών ήταν σαφώς πολύ μικρότερη την Πρωτομαγιά από τα μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών και της αριστεράς, η κα. Ασπλούντ δηλώνει σοκαρισμένη. “Αυτό είναι το τρομακτικό, ότι υπήρχαν 100 από αυτούς και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος” δήλωσε.

ΠΗΓΗ THE INDEPENDENT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα