Η Ιταλία στην κόψη του ξυραφιού

O Τζουσέπε Κόντε
O Τζουσέπε Κόντε AP

Ο Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία, οδεύει προς νέες εκλογές - Ανεβάζουν τους τόνους οι ακροδεξιοί

Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε το βράδυ της Κυριακής την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία να συνεχίζεται.

Σήμερα το πρωί, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντήσει τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

ADVERTISING

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Τζουσέπε Κόντε συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να συζητήσουν τον κατάλογο των υποψήφιων υπουργών που προτείνει ο συνασπισμός των δύο κομμάτων. Ο ιταλός πρόεδρος απέρριψε την υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που οδήγησε στην εμπλοκή.

Οι επόμενες κινήσεις λοιπόν, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Ανεβάζει τους τόνους ο Σαλβίνι

Χθες, η ακροδεξιά Λέγκα δεν δέχθηκε το βέτο του ιταλού προέδρου Ματταρέλλα, ενώ τα Πέντε Αστέρια και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, εμφανίστηκαν σχετικά πιο ελαστικά.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι "μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη" και ότι "για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες".

"Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός", πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

"Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος", είπε ο Σαλβίνι.

"Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς", ολοκλήρωσε.

Ανασκεύασε ο Σαβόνα

Από τη δική του μεριά, ο ευρωσκεπτικιστής Πάολο Σαβόνα που έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά του ευρώ, προσπάθησε να ανασκευάσει. Όπως μετέδωσε το ANSA, ο ίδιος δήλωσε πως θέλει μια διαφορετική Ευρώπη.

"Το ότι θέλω την Ιταλία εκτός ευρώ είναι η μεγαλύτερη ψευδής είδηση όλων των εποχών. Θέλω μια διαφορετική Ένωση, πιο ισχυρή και πιο δίκαιη. Προσωπικά πιστεύω στην ευρωπαϊκή πολιτική ένωση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ματαρέλα: "Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία"

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.

"Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες", είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

"Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία", είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Πάολο Τζεντιλόνι: "Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα"

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε από τη δική του μεριά την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. "Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα", είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή κθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι "απαράδεκτη".

"Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών", δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. "Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
SHARE:

24Media Network