Η Λιθουανία καλεί τον πρέσβη του Βατικανού για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του πάπα

Η Λιθουανία καλεί τον πρέσβη του Βατικανού για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του πάπα
Πάπας Φραγκίσκος. AP

Για να διαμαρτυθεί, για την φράση περί "ρωσικής αυτοκρατορίας", κάλεσε η Λιθουανία τον πρέσβη του Βατικανού.

Η Λιθουανία κάλεσε στην βαλτική χώρα τον πρέσβη του Βατικανού, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για μια φράση του πάπα Φραγκίσκου σε απευθείας ομιλία του, μέσω βίντεο, σε μια συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την οποία προέτρεψε τους νέους της Ρωσίας να θυμούνται ότι είναι κληρονόμοι της “μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας”.

Ως απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, μιας χώρας που τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της είναι ρωμαιοκαθολικοί, κάλεσε τον αποστολικό Νούντσιο για συζήτηση, μετά την επιστροφή του αρχιεπισκόπου από τις διακοπές.

Το Βατικανό ανέφερε ότι ο ποντίφικας δεν σκοπεύει να εξάρει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό στην ομιλία του, στην οποία εξύμνησε τους Ρώσους αυτοκράτορες, Πέτρο τον Μέγα και την Αικατερίνη Β’, που επέκτειναν τη ρωσική αυτοκρατορία.

Σε αυτή, προσαρτήθηκαν εδάφη της Λιθουανίας και της Πολωνίας, μέσω της Αικατερίνη Β’ τον 18ο αιώνα. Οι δύο χώρες αποσπάστηκαν, με΄τα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από δύο εξεγέρσεις κατά της αυτοκρατορίας, τον 19ο αιώνα, οι οποίες κατεστάλησαν με βάναυσο τρόπο.

Η πρόθεση του Φραγκίσκου ήταν “να διατηρήσει και να προωθήσει ό,τι θετικό στη μεγάλη ρωσική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά”, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Από τη μεριά της, η Ουκρανία, μέρος της κάποτε ρωσικής αυτοκρατορίας, σημείωσε ότι η φράση του πάπα ήταν εξαιρετικά λυπηρή”. Αντίθετα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του “πολύ ευχάριστες”.

Η Λιθουανία αποτελεί σφοδρό επικριτή της Ρωσίας και υποστηρικτής της Ουκρανίας, στα πλαίσια της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η καθολική Εκκλησία συνεχίζει να είναι σεβαστή στη χώρα για την αντικομμουνιστική, υπέρ της ανεξαρτησίας στάση της κατά το διάστημα που η Λιθουανία βρισκόταν υπό την προσάρτηση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την περίοδο αυτή, το Βατικανό διατήρησε τη λιθουανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αγία Έδρα, καθώς δεν αναγνώριζε την προσάρτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα