Η Μεγάλη Βρετανία βάζει στον “πάγο” την περιουσία του Αμπράμοβιτς

Η Μεγάλη Βρετανία βάζει στον “πάγο” την περιουσία του Αμπράμοβιτς
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς AP

Οι Αμπράμοβιτς, Σέτσιν, Ντεριπάσκα και Λεμπέντεφ προστίθενται στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία επτά ρώσων επιχειρηματιών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Ιγκόρ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ, αφού τα πρόσωπα αυτά περιελήφθησαν στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλή καταφύγια γι’ αυτούς που υποστήριξαν την άγρια επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Οι σημερινές κυρώσεις είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην αταλάντευτη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε ανελέητοι στην καταδίωξη αυτών που διευκολύνουν το φόνο αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή κυρίαρχων συμμάχων».

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (10/3) πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε επτά από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, των οποίων οι επιχειρηματικές αυτοκρατορίες, ο πλούτος και οι διασυνδέσεις τους συνδέονται στενά με το Κρεμλίνο.

Σε συνέχεια της προσπάθειας του Ηνωμένου Βασιλείου να απομονώσει τον Πούτιν και τους γύρω του, οι ολιγάρχες αυτοί – που το σύνολο της καθαρής περιουσίας τους αγγίζει περίπου τις 15 δισεκατομμύρια λίρες – θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στη Βρετανία και κανένας βρετανός πολίτης ή εταιρεία δεν μπορεί να συναλλάσσεται μαζί τους.

Αυξανόμενες εκκλήσεις διατυπώνονταν από βρετανούς βουλευτές για να αναληφθεί δράση σε βάρος του Αμπράμοβιτς και άλλων ρώσων ολιγαρχών και η κυβέρνηση Τζόνσον επικρινόταν ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει μετοχές στον όμιλο En+ Group, ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της Bank Rossiya, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, και ο Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft.

“Ειδικό καθεστώς” για την Τσέλσι

Δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου που θα είχαν οι σημερινές κυρώσεις στον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Τσέλσι και των πιθανών επιπτώσεων αυτού, η κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα το πρωί μια άδεια που εξουσιοδοτεί μια σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο να συνεχιστούν στην Τσέλσι.

Αυτό περιλαμβάνει άδειες που επιτρέπουν στον σύλλογο να συνεχίσει να παίζει αγώνες και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, οι οποίες με τη σειρά τους θα προστατεύσουν την Premier League, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα, τους πιστούς οπαδούς και άλλους συλλόγους.

Αυτή η άδεια θα επιτρέπει μόνο ορισμένες ρητά κατονομαζόμενες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι ο Αμπράμοβιτς δεν είναι σε θέση να παρακάμψει τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. “Η άδεια θα ελέγχεται συνεχώς και θα συνεργαζόμαστε στενά με τις ποδοσφαιρικές αρχές” σημειώνουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα