Η Μεγάλη Βρετανία βγαίνει, η Σκωτία ανεξαρτητοποιείται και μένει στην ΕΕ;

Η Μεγάλη Βρετανία βγαίνει, η Σκωτία ανεξαρτητοποιείται και μένει στην ΕΕ;

Η Σκωτία θα πρέπει να επανεξετάσει την ένωσή της με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση που το δημοψήφισμα αναγκάσει το Εδιμβούργο να "βγει" από την ΕΕ, δηλώνει η επικεφαλής του σκωτσέζικου κόμματος SNP

Όσο πλησιάζει η ώρα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές ενός Brexit που εκτός από τις αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ, μοιάζει να κλυδωνίζει και την ενότητα της ίδιας της Μεγάλης Βρετανίας.  Η Σκωτία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, αν η χώρα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση "παρά τη θέλησή μας", δήλωσε την Κυριακή η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Η Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε πως το μανιφέστο του κόμματός της πριν από τις τοπικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα, θα λέει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα "αν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η ανεξαρτησία έχει γίνει η επιλογή που προτιμά μια πλειοψηφία του σκωτσέζικου λαού".

"Αν υπάρξει σημαντική και πραγματική αλλαγή στις συνθήκες που επικρατούσαν το 2014, όπως το να βγει η Σκωτία από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας", τότε και πάλι θα πρέπει να εξετασθεί και πάλι η θέση της Σκωτίας, προσθέτει στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το δημοψήφισμα του Ιουνίου

Η Βρετανία πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 23 Ιουνίου δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνει στην 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αποχωρήσει απ' αυτή. Δύο μήνες από την κρίσιμη ημερομηνία, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την... "απόλυτη ισοπαλία". Στις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Brexit φαίνεται να έχει βραχεία κεφαλή σε μία με 45% έναντι 42%, η παραμονή στην ένωση σε ισάριθμη με ποσοστό 40% έναντι 38%, ενώ στις υπόλοιπες δύο οι ψηφοφόροι μοιράζονται (35% έκαστη επιλογή στη μία και 39% στην άλλη).

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network