Η μουδιασμένη αντίδραση του κόσμου στον ‘πατριωτισμό’ του Τραμπ

Η μουδιασμένη αντίδραση του κόσμου στον ‘πατριωτισμό’ του Τραμπ

"Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνοι" σημειώνει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ, με το Βερολίνο να μην κρύβει την απογοήτευσή του για την πολιτική Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε για να μείνει και επιβεβαίωσε από το πρώτο λεπτό τους φόβους Ευρώπης και διεθνούς κοινότητας. Η Αμερική δεν θα είναι όπως πριν. Στις προτεραιότητες του νέου προέδρου η χώρα του. “Πρώτα η Αμερική” σημείωσε σε μια ομιλία με έντονα τα στοιχεία του συντηρητισμού και της πίστης στον προστατευτισμό.

Δεν είναι τυχαίο πως στις πρώτες πράξεις του ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μεν τα έγγραφα με τα οποία προτείνει στη Γερουσία τους υποψήφιους υπουργούς του και ζήτησε επίσης την ανακήρυξη μιας εθνικής ημέρας πατριωτισμού, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Πώς αντιδρά όμως η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Γερμανία δια στόματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τι ελπίζει ο Καναδάς και σε τι προσδοκά το Μεξικό;

Το Βερολίνο φτιάχνει το εναλλακτικό σχέδιο

Η Γερμανία θα χρειαστεί μια νέα οικονομική στρατηγική, προσανατολισμένη στην Ασία, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έκρινε σήμερα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας ότι επίκειται μια δύσκολη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου.

Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνο

«Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνοι», επισήμανε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, στην πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Γερμανίας στην ομιλία που εκφώνησε ο Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του. «Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Τραμπ ήταν «απόλυτα σοβαρός» στην ομιλία αυτή, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τους στο πεδίο του εμπορίου και σε άλλα ζητήματα.

Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να ενωθούν προκειμένου να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά ο Τραμπ έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η γερμανική βιομηχανία BMW σχεδιάζει να παράγει σε ένα νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εξάγει στην αμερικανική αγορά.

Το ΝΑΤΟ καίει το Λονδίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ «θα αναγνωρίσει τη σημασία του ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στον απόηχο των δηλώσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ που είχε χαρακτηρίσει «παρωχημένο» το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την σημασία της συνεργασίας που έχουμε στην Ευρώπη

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την σημασία της συνεργασίας που έχουμε στην Ευρώπη προκειμένου να εγγυηθούμε την άμυνά μας και τη συλλογική μας ασφάλεια» επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντηθεί με το Ντόναλντ Τραμπ την Άνοιξη στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ. Οι Financial Times γράφουν ότι η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και τον Φεβρουάριο.

Ο Καναδάς αγωνιά…

Η κυβέρνηση του Καναδά αισιοδοξεί ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα διαπιστώσει ότι η στενή συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Οτάβα είναι επωφελής για τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Ο Τραμπ, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, είπε στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία ότι η κυβέρνησή του θα επιμείνει στην πολιτική του “Αγοράζω αμερικανικά” προϊόντα.

Το 75% των εξαγωγών του Καναδά πηγαίνει στις ΗΠΑ και η χώρα θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που η νέα αμερικανική κυβέρνηση υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών.

Αισιοδοξούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει ότι η συνεργασία του Καναδά με τις ΗΠΑ ενισχύει αμοιβαία τις δύο χώρες

“Αισιοδοξούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει ότι η συνεργασία του Καναδά με τις ΗΠΑ ενισχύει αμοιβαία τις δύο χώρες και παρέχει πραγματικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των οικονομιών μας” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζόζεφ Πίκεριλ, ο εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.

Συνεργάτες του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έχουν συναντηθεί κατ’ επανάληψη με στελέχη του επιτελείου του Τραμπ για να τους επισημάνουν ότι ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός για 35 Πολιτείες και ότι 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτώνται από το εμπόριο με τον Καναδά.

Ο Τριντό με άλλη ανακοίνωσή του συνεχάρη τον Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του. “Μαζί, ωφελούμαστε από το ισχυρό εμπόριο και τους επενδυτικούς δεσμούς και τις ολοκληρωμένες οικονομίες που στηρίζουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας” στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ανέφερε.

Βελτίωση των διμερών σχέσεων ζητά το Μεξικό

Ο πρόεδρος του Μεξικού εξέφρασε σήμερα τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λίγη μετά την ορκωμοσία του, σημειώνοντας ότι θα επιθυμούσε η διμερής σχέση να βελτιωθεί, αλλά υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά συμφέροντα και η προστασία των Μεξικανών θα πρυτανεύσουν στην πολιτική του όσον αφορά τη σχέση αυτή.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέφερε μέσω Twitter ότι θα επιδιώξει να έχει έναν διάλογο με αμοιβαία «σεβασμό» με την κυβέρνηση του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος εξόργισε κατά την προεκλογική εκστρατεία του πολλούς Μεξικανούς, καθώς τους είχε χαρακτηρίσει βιαστές και δολοφόνους, ενώ υποσχέθηκε να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών για να κρατήσει εκτός των ΗΠΑ τους παράτυπους μετανάστες.

Ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα