Η Όμικρον ανατρέπει τον τουρισμό

Η Όμικρον ανατρέπει τον τουρισμό
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι iStock

Φόβοι ότι η νέα μετάλλαξη θα επιφέρει νέο θανατηφόρο χτύπημα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, με το κακό 2021 να μοιάζει καλό, μπροστά στο 2022.

Τα πάνω κάτω κυριολεκτικά έχει φέρει στον τουρισμό η μετάλλαξη Όμικρον, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους προμηθευτικούς τομείς της βιομηχανίας. Αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδοχεία, κρουαζιέρα αλλά και ολόκληροι προορισμοί, μετρούν ήδη πληγές από τη νέα αυτή μετάλλαξη, που μοιάζει με τσουνάμι που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Οι χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις κατά τη διάρκεια του 3ημέρου των Χριστουγέννων, σήμαναν συναγερμό στις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες κατηγορούν την εξάπλωση της Covid-19 μεταξύ των πληρωμάτων τους, για τις ακυρώσεις. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να χάσουν τις εορταστικές τους διακοπές χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την FlightAware που παρακολουθεί την παγκόσμια αεροπορική κίνηση, ο συνολικός αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων το πρωί της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου ανήλθε σε 1.851, ενώ υπήρξαν και 2.383 καθυστερήσεις πτήσεων για την ίδια ημέρα. Περισσότερες από 8.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί συνολικά από την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Χριστουγέννων.

Οι αεροπορικές εταιρείες που ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό ακυρώσεων για τις 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το FlightAware ήταν η China Eastern, με 399 ακυρώσεις και η Air China με 187 ακυρώσεις. Η British Airways ακύρωσε 42 πτήσεις. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι περισσότερες από 700 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για τις 28 Δεκεμβρίου (σήμερα), αν και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί.

Όμως ο λόγος των ακυρώσεων πτήσεων δεν θα είναι μόνο αυτός. Ήδη ο γερμανικός κολοσσός της Lufthansa Group σχεδιάζει να ματαιώσει περίπου 33.000 πτήσεις. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η Lufthansa, στην οποία επίσης ανήκουν οι εταιρείες Eurowings, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Swiss International, σκοπεύει να περικόψει περίπου το 10% των πτήσεων του ομίλου από το χειμερινό πρόγραμμα, λόγω των επιπτώσεων της παραλλαγής Omicron. Οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων υπέστησαν απότομη «καθίζηση» από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Φεβρουάριο.

Πακέτα διακοπών

Την ίδια ώρα, οι προκρατήσεις για πακέτα διακοπών φαίνεται να έχουν παγώσει. Μάλιστα πολλοί tour operators προχωρούν σε εκπτώσεις, παροχές και μηδενικές προκαταβολές προκειμένου να πείσουν τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η TUI UK προσφέρει εκπτώσεις έως και 300 λίρες Αγγλίας, αλλά και χιλιάδες δωρεάν θέσεις για παιδιά, αλλά και προκαταβολές μόλις των 60 λιρών, ή μηδενικές, για όσους κάνουν τώρα κράτηση. Η TUI ακολουθεί την ίδια τακτική και για τις κρουαζιέρες της που ξεκινούν από το Μάιο.

Οι φόβοι όχι μόνο για την Όμικρον αλλά και για άλλες νέες μελλοντικές παραλλαγές της Covid, είναι μεγάλοι ανάμεσα στην παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα καθώς θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη περισσότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θα «γονατίσουν» οικονομικά πολλές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα. Η αγορά φοβάται νέες πτωχεύσεις τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως τουριστικών πρακτόρων, οι οποίες μετρούσαν ήδη απώλειες μετά την εμφάνιση της Δέλτα και τώρα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Το τέλος του 2021 γεννούσε ελπίδες για ολική ανάκαμψη, αφού όλο και περισσότεροι προορισμοί άνοιγαν τα σύνορα τους για εμβολιασμένους επισκέπτες, ενώ και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μειώνονταν. Η προθέσεις δε των ταξιδιωτών για διακοπές ήταν ιδιαίτερα θετικές και η ζήτηση για πακέτα διακοπών μεγάλη. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ανέτρεψε μέσα σε ελάχιστο διάστημα όλο αυτό το κλίμα.

Πλήγμα ήδη και στην κρουαζιέρα

Η κρουαζιέρα που επλήγη πρώτη και περισσότερο από όλους τους τομείς του τουρισμού από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να επηρεάζεται και πάλι από κρούσματα Covid. Στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα αρκετά κρουαζιερόπλοια δεν σταμάτησαν σε διάφορους προγραμματισμένους προορισμούς μετά από αναφορές για κρούσματα μέσα στα πλοία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα