Η Ουάσινγκτον διακόπτει κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η Ουάσινγκτον διακόπτει κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Λωρίδα της Γάζας AP

Η απόφαση οξύνει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας και της κυβέρνησης Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διέκοψε κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε μια απόφαση που οξύνει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας και της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «θρασεία επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και μια περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναουέρτ δήλωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο και οι δημοσιονομικές πρακτικές του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) το μετέτρεψαν σε μια «ανεπανόρθωτα προβληματική υπηρεσία».

«Η κυβέρνηση εξέτασε προσεκτικά το ζήτημα και αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε επιπρόσθετες συνεισφορές στην UNRWA», τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωση.

Η Ναουέρτ σημείωσε ότι η «ατελείωτη και εκθετικά αυξανόμενη κοινότητα των δικαιούχων που επιλέγει η υπηρεσία απλά είναι μη βιώσιμη και βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης για πολλά χρόνια».

Η τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανακατευθύνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας «σε προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού».

Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες διατύπωσε «τη βαθιά λύση και απογοήτευση της υπηρεσίας» για την απόφαση, η οποία, όπως είπε, προκαλεί έκπληξη με δεδομένο το γεγονός ότι μια συμφωνία αμερικανικής χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο αναγνώριζε την επιτυχημένη διαχείριση από την UNRWA.

«Απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κριτική ότι τα σχολεία, τα ιατρικά κέντα και τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας της UNRWA είναι ‘ανεπανόρθωτα προβληματικά’», πρόσθεσε ο Γκάνες με σειρά αναρτήσεων του στο twitter.

Το UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Πάνω από 500.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία του UNRWA (το 54% του προϋπολογισμού του διατίθεται για την εκπαίδευση), που προσφέρει επίσης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική βοήθεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και βοηθοί του διατείνονται ότι επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων καθώς και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Εντούτοις, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η Ουάσινκγτον ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι περικόπτει δραστικά τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της UNRWA και στα τέλη του 2017 ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν 365 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και έργα το 2017, αλλά μόλις 60 εκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

«Ένα τέτοιο τιμωρητικό μέτρο δεν θα κατορθώσει να αλλάξει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν πλέον ρόλο στη περιοχή και ότι δεν αποτελούν μέρος της λύσης», τόνισε στο Ρόιτερς ο Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, εκπρόσωπος του Αμπάς.

«Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να διαλύσει την UNRWA», σημείωσε.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε επίσης την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντας την μια «σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι το Βερολίνο θα αυξήσει τη χρηματοδότησή του στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς η χρηματοδοτική κρίση τροφοδοτεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας.

Μετά τις δραστικές περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης προς αυτόν τον διεθνή οργανισμό, η UNRWA βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητα και έχει προβεί σε απολύσεις εργαζομένων στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,

Η Νάουερτ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις συνομιλίες με τον ΟΗΕ, τις κυβερνήσεις της περιοχής και τους διεθνείς παράγοντας που μπορεί να περιλαμβάνουν διμερή βοήθεια των ΗΠΑ για παλαιστινιακά παιδιά.

Με ανακοίνωση του εκπρόσωπου του χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «ζήτησε από άλλες χώρες να βοηθήσουν να καλυφθεί το εναπομένον χρηματοδοτικό κενό, ώστε η UNRWA να μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί τη ζωτικής σημασίας βοήθεια, καθώς και ένα αίσθημα ελπίδας σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσµού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα