Η Ουκρανία ζητά συνάντηση με Ρωσία και χώρες του ΟΑΣΕ εντός 48ώρου

Η Ουκρανία ζητά συνάντηση με Ρωσία και χώρες του ΟΑΣΕ εντός 48ώρου
Ουκρανία AP

Έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες του ΟΑΣΕ ζητά η Ουκρανία προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.

“Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία”, επεσήμανε ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία “πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών” του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ουκρανία: Πώς την έχει περικυκλώσει η Ρωσία

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας περικυκλώσει τη χώρα από τρεις μεριές σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προκαλώντας φόβους για επικείμενη εισβολή.

Η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στις αποσχισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία βρίσκονται σε σύγκρουση από το 2014.

Η βασική υπόθεση όσων παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που ήδη διαθέτει στην περιοχή, καθιστώντας έτσι την ανατολική Ουκρανία την ευκολότερη θέση από την οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια εισβολή.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη δραστηριότητα στις Περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Ουκρανία, έχει εντείνει τις ανησυχίες.

Οι ανησυχίες έχουν επίσης αυξηθεί για την τεράστια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία η οποία μαζί με τη Ρωσία ξεκίνησαν την Πέμπτη 10ήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Μόσχας στη Λευκορωσία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο, με “αναμενόμενους 30.000 στρατιώτες μάχης, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων Spetsnaz, μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων SU-35, πυραύλους διπλής ικανότητας Iskander και συστήματα αεράμυνας S-400” όπως είχε δηλώσει στις 3 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η χερσόνησοςτης Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 θα παρείχε ένα φυσικό έδαφος για οποιαδήποτε νέα επιχείρηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα θα επιχειρήσει να ξεκινήσει μια κίνηση στην Ουκρανία από την συγκεκριμένη περιοχή.

Μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού παρατήρησε η Maxar, η οποία εκτιμά ότι περισσότερες από 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα έχουν φτάσει βόρεια της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα