Η πανδημία “συρρίκνωσε” τον πληθυσμό της ΕΕ κατά 265.000

Διαβάζεται σε 1'
Crowd of people on city street
Πληθυσμός (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τα ευρήματα της Eurostat για τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μειώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας.

Μπορεί θεωρητικά τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού και του εγκλεισμού να αποτελούν παρελθόν, ωστόσο οι συνέπειες και όχι απαραίτητα σε επίπεδο υγείας, παραμένουν ορατές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (21/11) η στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε κατά 265.257 άτομα κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας της Covid-19.

Η πανδημία με άλλα λόγια “έπαιξε ρόλο” στην πτώση, η οποία σημειώθηκε σε έναν χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ανέφερε η Eurostat.

Η μείωση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στις φυσικές πληθυσμιακές μεταβολές (περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις), ενώ επίσης τα ποσοστά μετανάστευσης παρέμειναν θετικά, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονταν στην ΕΕ από όσους έφευγαν από αυτήν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πανδημία οδήγησε σε υπερβολική θνησιμότητα τουλάχιστον 872.000 ανθρώπων, στις 27 χώρες μέλη του μπλοκ σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον 872.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2021 σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό θανάτων στην ήπειρο κατά τα πέντε προηγούμενα έτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα