Η Ρωσία “στρατολογεί” δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία “στρατολογεί” δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα
Δελφίνια istockphoto

Η Ρωσία "εκπαίδευσε" δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο τα θηλαστικά να συνεισφέρουν αμυντικά σε μια πιθανή υποβρύχια επίθεση.

Η Ρωσία ανέπτυξε εκπαιδευμένα από τον στρατό δελφίνια στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο -όπως εικάζεται- να προστατεύσει τον στόλο της από μια υποβρύχια επίθεση, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών.

Το US Naval Institute ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις για δελφίνια μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, περίπου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις περιφράξεις να τοποθετούνται στην είσοδο του λιμανιού.

Η βάση στη Σεβαστούπολη έχει κρίσιμη σημασία για τον ρωσικό στρατό καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, αν και εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων, θεωρούνται ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα για να ανακτήσει χαμένα αντικείμενα ή για να αποτρέψει εχθρικούς δύτες.

Η Ουκρανία είχε επίσης εκπαιδευμένα δελφίνια σε ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, σε πρόγραμμα που ξεκίνησε κατά τη σοβιετική περίοδο, το οποίο παρήκμασε κατά τη δεκαετία του ΄90.

Το ουκρανικό Ναυτικό αναβίωσε το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα χέρια των Ρώσων, μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Το Κίεβο απαίτησε να του επιστραφούν τα δελφίνια, χωρίς όμως το αίτημα να γίνει δεκτό.

Στον Ψυχρό Πόλεμο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν τη χρήση δελφινιών των οποίων οι ικανότητες ηχοεντοπισμού μπορούν να τους επιτρέψουν και να εντοπίσουν αντικείμενα μέσα στο νερό, όπως νάρκες.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια για τη διατήρηση του «στρατού» των δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων, οι οποίοι επίσης εκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν σε συγκρούσεις.

Τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα θηλαστικά της θάλασσας που μπορεί να έχει εκπαιδεύσει ο ρωσικός στρατός. Όπως γράφει ο guardian, μια φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας το 2019 που θεωρήθηκε ότι είχε εκπαιδευθεί από το ρωσικό ναυτικό. Ψαράδες ανέφεραν ότι το θηλαστικό έφερε περίεργα λουριά που ίσως να συγκρατούσαν κάμερες και ότι παρενοχλούσε τα σκάφη τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα