Η σημαία στο Reichstag: Η κρυφή λεπτομέρεια που σβήστηκε από το ιστορικό καρέ

Η σημαία στο Reichstag: Η κρυφή λεπτομέρεια που σβήστηκε από το ιστορικό καρέ

Δύο στρατιώτες απαθανατίστηκαν να υψώνουν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη στέγη της γερμανικής Βουλής (Ράιχσταγκ) στο Βερολίνο. Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το "Photoshop".

“Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!”. Ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, ανακοίνωνε την οριστική νίκη στο κέντρο διοίκησης και στον στρατάρχη Ζούκοφ.

Την 30η Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50, ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστηναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. Τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να μάχονται μέσα στο Βερολίνο, ωστόσο η συγκεκριμένη στιγμή είχε τη δική της συμβολική σημασία.

Ο Γιεβγένι Χαλντέι  (Yevgeny Khaldei) φωτογράφισε την ιστορική στιγμή. Το δικό του καρέ μαζί με το αντίστοιχο των Αμερικανών στρατιωτών που καρφώνουν τη σημαία στην Ίβο Τζίμα (Associated Press), είναι οι πιο χαρακτηριστικές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φωτογραφία του Khaldei δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 13 Μαΐου 1945 στο περιοδικό Ogonyok.

Σήμερα, το Vox.com κάνει μια πιο ενδελεχή επεξεργασία-ανάλυση του καρέ που είναι γνωστό πως ήταν προϊόν σκηνοθεσίας. Σύμφωνα με την ανάλυση που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, η φωτογραφία που τιτλοφορείται “Raising a Flag over the Reichstag”, έχει υποστεί και επεξεργασία, δεκαετίες ολόκληρες πριν το λανσάρισμα του Photoshop στην αγορά.

Ο Khaldei, αντέγραψε τον καπνό που φαίνεται στο φόντο από μια άλλη φωτογραφία για να κάνει το καρέ του πιο δραματικό, ενώ ξύνοντας με μία βελόνα το αρνητικό φιλμ, έσβησε το ένα από τα δύο ρολόγια που φορούσε ο στρατιώτης που στήριζε τον σημαιοφόρο. Επίσης, άλλαξε το contrast για να δώσει περισσότερη ένταση στη φωτογραφία του. Τα ρολόγια, ήταν πολεμικά λάφυρα.

Η σκηνή στη φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα αναπαράσταση ενός γεγονότος που συνέβη δύο ημέρες νωρίτερα, όταν ο 23χρονος Mikhail Minin τοποθέτησε τη σοβιετική σημαία το βράδυ της 30ης Απριλίου στην περίφημη κορυφή. Ένα γεγονός που δεν αποτυπώθηκε ποτέ στον φωτογραφικό φακό, ενώ η σημαία καταστράφηκε αρχικά από Γερμανούς.

Όπως γράφει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στο βιβλίο του “Τετέλεσται”, ο Khaldei είχε οραματιστεί τη σύνθεση της φωτογραφίας πριν ακόμη τα σοβιετικά στρατεύματα καταλάβουν το Βερολίνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα