Η σιωπή της Καπέλα Σιστίνα και τα καλά φυλαγμένα μυστικά στο κογκλάβιο

Η σιωπή της Καπέλα Σιστίνα και τα καλά φυλαγμένα μυστικά στο κογκλάβιο

Τελετουργίες και μυστικά ορίζουν το κογκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα, όμως υπάρχουν ορισμένες "πικάντικες" λεπτομέρειες στις προηγούμενες ψηφοφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις καλά κλεισμένες πόρτες της Καπέλα Σιστίνα

Οι 115 καρδινάλιοι που πήραν τους δρόμους οι οποίοι οδηγούν στη Ρώμη ανήκουν σε ένα από τα πλέον "κλειστά" κλαμπ του πλανήτη και μόλις κλειστούν στην Καπέλα Σιστίνα και ακουστεί η κραυγή "Extra Omnes!" ("Όλοι έξω") οι σκέψεις τους θα είναι απολύτως κρυφές.

Οι καρδινάλιοι εκλέκτορες θα ορκιστούν για την μυστικότητα της διαδικασίας με την απειλή του αφορισμού. Ακόμα και τα συνεργεία καθαρισμού και οι μάγειρες που βρίσκονται στην υπηρεσία των καρδιναλίων δεσμεύονται ότι δεν θα αποκαλύψουν τίποτε από αυτά που θα συμβούν.

Η αντίθεση είναι τεράστια στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης...καμιά ηλεκτρονική συσκευή δεν επιτρέπεται μέσα στο παρεκκλήσι και όλες οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί ακόμα και γύρω από την Καπέλα Σιστίνα για όσο διαρκέσει τον κογκλάβιο.

"Η απομόνωση των καρδιναλίων είναι πραγματικά απόλυτη", διηγείται ένας από τους καρδινάλιους που συμμετείχε στην διαδικασία εκλογής του Γιόζεφ Ράτσινγκερ το 2005. "Δεν είχαμε πρόσβαση σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες. Τα κινητά ήταν μπλοκαρισμένα, αλλά μπορούσαμε να μιλάμε", πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται από τους καρδινάλιους είναι ελάχιστες και τις περισσότερες φορές ανώνυμες, όπως αυτή ενός καρδιναλίου που δημοσιεύει η επιθεώρηση "Limes".

Ο εκλέκτορας όταν έφτασε στην Οικία Σάντα Μάρτα, την λιτή κατοικία των καρδιναλίων στη διάρκεια του κογκλαβίου, θέλησε να ανοίξει τις γρίλιες στο παράθυρο του δωματίου του, αλλά δεν τα κατάφερε και θεώρησε ότι έχουν σπάσει, γρήγορα όμως κατάλαβε πως ήταν σφραγισμένες ώστε η απομόνωση να είναι απόλυτη.

Ο βρετανός καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι-Ο'Κόνορ, σημερινός επίτιμος αρχιεπίσκοπος του Γουεστμίνστερ, διηγείται τη μεγάλη εντύπωση που τού έκανε το γεγονός πως αυτός που θα ήταν ο ηγέτης 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών θα έπρεπε να επιλεγεί ανάμεσα σε άντρες κλεισμένους σε ένα δωμάτιο.

"Θυμάμαι πως σκέφτηκα κοιτάζοντας τους 114 καρδινάλιους: ένας από αυτούς θα βγει από εδώ φορώντας λευκά άμφια", διηγήθηκε στο BBC.

Αντίθετα με φέτος, στο περασμένο κογκλάβιο υπήρχε ένα ισχυρό φαβορί και οι καρδινάλιοι χρειάστηκαν μόλις δύο ημέρες για να εκλέξουν τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Μόλις ο Ράτσινγκερ αποδέχτηκε την αποστολή του και επέλεξε το όνομα Βενέδικτος κάλεσε όλους τους καρδινάλιους να παραμείνουν για ένα "ευχάριστο δείπνο", το οποίο οι γηραιότεροι από αυτούς χαρακτήρισαν "γιορτή".

"Μπήκε στην αίθουσα και θυμάμαι αναρωτιόμουν πως θα νοιώθει βαθιά μέσα του. Χειροκροτήσαμε θερμά, μετά είχαμε ένα εξαιρετικό δείπνο, με λίγη σαμπάνια για να κάνουμε πρόποση και μετά τραγουδήσαμε", αποκαλύπτει ο βρετανός καρδινάλιος.

Αν ο πάπας Βενέδικτος φαινόταν ικανοποιημένος που τού εμπιστεύτηκαν αυτήν την αποστολή, αυτό δεν ίσχυε και για όλους τους προκατόχους του. Το 1978, ο αυστριακός καρδινάλιος Φραντς Κένινγκ συμμετείχε στο κογκλάβιο που εξέλεξε τον πάπα Ιωάννη-Παύλο τον 1ο και θυμάται την στιγμή που ο νέος πάπας βγήκε στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου για να ευλογήσει τα πλήθη. "Δεν είπε σχεδόν τίποτε, απλώς φαινόταν λυπημένος που τον επιλέξαμε", αποκαλύπτει.

Αυτός ο...απρόθυμος πάπας, ο οποίος ενέπνευσε τον χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο Μισέλ Πικολί στο "Habemus papam" του Νάνι Μορέτι, πέθανε 33 ημέρες μετά την εκλογή.

Ένα άλλο πιο διασκεδαστικό περιστατικό: στο ίδιο κογκλάβιο, όπως κυκλοφόρησε στους διαδρόμους του Βατικανού, ένας καρδινάλιος-ορισμένοι ισχυρίζονται πως ήταν Αμερικανός, άλλοι Ισπανός-ζήτησε από το νέο πάπα την άδεια να καπνίσει.

Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος ο 1ος σκέφτηκε και του απάντησε: "Μπορείτε να καπνίσετε... αν ο καπνός σας είναι λευκός".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: