Η σκιά του Νέλσον Μαντέλα συγκινεί και εμπνέει το διαδίκτυο

Η σκιά του Νέλσον Μαντέλα συγκινεί και εμπνέει το διαδίκτυο

Δείτε τις φωτογραφίες από την πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Ουάσινγκτον που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Βίντεο - οδοιπορικό στη φυλακή του Νέλσον Μαντέλα (Pics + Vid)

Διεθνή συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του "πατέρα της δημοκρατίας στη Νότια Αφρική" Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος άφησε την Πέμπτη την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών.

Λίγη ώρα μετά τον θάνατο του, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφοι βρέθηκαν στην πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Ουάσινγκτον. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό και η σημειολογία της στιγμής μοναδική.

Η σκιά του αγάλματος του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα με το δεξί χέρι υψωμένο στον αέρα, αποτυπώθηκε πάνω στον τοίχο της πρεσβείας κάνοντας τους περαστικούς να σηκώσουν τις φωτογραφικές μηχανές και τα smartphones τους και να απαθανατίσουν την εικόνα.

"Η σκιά του Μαντέλα" κατέκλυσε το Twitter και τα κοινωνικά δίκτυα και η φωτογραφία κοινοποιήθηκε σε όλο τον πλανήτη αποδεικνύοντας ότι ο ίδιος ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα των τελευταίων δεκαετιών.

Την είδηση του θανάτου του Μαντέλα επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ανακοινώνοντας πως "ο Μαντίμπα (όπως τον αποκαλούσαν)  έφυγε εν ειρήνη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του".

Ο Νέλσον Μαντέλα τα τελευταία χρόνια είχε εισαχθεί πολλές φορές για νοσηλεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου μετά από δέκα ημέρες εθνικού πένθους στη χώρα του.

Το άγαλμα ύψους τριών μέτρων αποτελεί αντίγραφο του αγάλματος που υπάρχει έξω από τις πύλες της φυλακής του Ντρακενστάιν και απεικονίζει τον ηγέτη του αγώνα κατά του απαρτχάιντ να εξέρχεται από τη φυλακή έπειτα από την αποφυλάκισή του έχοντας σηκωμένη τη γροθιά του στον αέρα.

Διαβάστε το αφιέρωμα του NEWS 247 στον πρώτο μαύρο, δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ν. Αφρικής

Το πρακτορείο Associated Press σταχυολόγησε μερικές από τις σημαντικότερες ρήσεις του, οι οποίες έμειναν στην ιστορία:

"Αφιέρωσα τη ζωή μου στον αγώνα του λαού της Αφρικής. Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Λάτρεψα το ιδανικό μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για του οποίου την πραγμάτωση εύχομαι να ζήσω και να το πετύχω. Αλλά, εάν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω" (δήλωση στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια, 20 Απριλίου 1964).

"Δεν αρνούμαι, ωστόσο, ότι σχεδίασα πράξεις σαμποτάζ. Δεν το έπραξα από κάποιο πνεύμα απερισκεψίας ούτε επειδή τρέφω κάποια αγάπη για τη βία. Το έπραξα σαν αποτέλεσμα ήρεμης και νηφάλιας εκτίμησης της πολιτικής κατάστασης στην οποία ζούμε μετά από πολλά χρόνια τυραννίας, εκμετάλλευσης, καταπίεσης του λαού μου από τους λευκούς" (δήλωση στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια, 20 Απριλίου 1964).

"Στέκομαι μπροστά σας όχι σαν προφήτης αλλά σαν υπηρέτης υμών, του λαού. Οι ακούραστες και ηρωικές σας θυσίες με έδωσαν την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Γι’ αυτό αποθέτω τα εναπομείναντα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας" (μιλώντας σε πλήθος μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, 11 Φεβρουαρίου 1990).

"Ας μην αφήσουμε ποτέ τις μελλοντικές γενιές να πουν ότι η αδιαφορία, ο κυνισμός, ο εγωισμός μας στέρησαν τη δυνατότητα να φανούμε αντάξιοι των ιδανικών του ανθρωπισμού, τις οποίες το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συμπυκνώνει" (στη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, 10 Δεκεμβρίου 1993).

"Ήλθε ο καιρός για την επούλωση των πληγών. Η στιγμή να γεφυρώσουμε το χάσμα που μας χωρίζει. Οι καιροί της οικοδόμησης βρίσκονται μπροστά μας. Μπαίνουμε σε ένα συμβόλαιο χτισίματος μιας κοινωνίας όπου όλοι οι Νοτιοαφρικανοί, μαύροι και λευκοί, θα μπορούν να περπατούν στητοί, χωρίς φόβο στις καρδιές τους, με εξασφαλισμένο το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμά τους στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια – ένα "πολύχρωμο" έθνος σε ειρήνη με τον εαυτό του και τον κόσμο" (κατά την ορκωμοσία του ως προέδρου το 1994).

Οι 15 πιο ιστορικές φράσεις του

(Πηγή βίντεο: euronews)

SHARE:

24Media Network