Η στρατολόγηση των BTS προκαλεί διχασμό στη Νότια Κορέα

Η στρατολόγηση των BTS προκαλεί διχασμό στη Νότια Κορέα
BTS Jordan Strauss/Invision/AP

Πλήθος συζητήσεων έχουν προκύψει γύρω από το όνομα των σταρ της K-pop BTS, όμως όχι για τους συνηθισμένους λόγους.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα συγκροτήματα της σημερινής ποπ μουσικής και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, μέσω της φήμης τους, “φέρνουν”… πολλά δις στην οικονομία της Νότιας Κορέας, έχοντας βοηθήσει να μετατραπεί η χώρα σε πολιτιστική υπερδύναμη.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Yoon Suk-yeol, η χώρα κατακλύζεται από μια συζήτηση σχετικά με το ποιος και αν κάποιος, θα πρέπει να εξαιρεθεί από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αφού θεωρείται απαραίτητη προετοιμασία για μια πιθανή σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα.

Ενώ ο θαυμασμός για το συγκρότημα είναι ευρέως διαδεδομένος, σύμφωνα με τον Guardian, οι Νοτιοκορεάτες διχάζονται σχετικά με το αν πρέπει οι BTS να εκτίσουν τη στρατιωτική του θητεία.

Οι φήμες που ήθελαν τα μέλη του βραβευμένου συγκροτήματος που έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατ. άλμπουμ παγκοσμίως και έχει κερδίσει δύο υποψηφιότητες για Grammy, να μην στρατολογηθούν, ξεκίνησαν το 2020, όταν έγινε το πρώτο συγκρότημα K-pop που έφτασε στο Νο 1 του αμερικανικού chart, με το τραγούδι τους Dynamite.

Εκείνη τη χρονιά, ο Moon Jae-in ευχαρίστησε τους τραγουδιστές που ανέβασαν το προφίλ της K-pop, ενώ η εθνική συνέλευση ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους αστέρες της ποπ να αναβάλουν την εθνική τους θητεία μέχρι τα 30 τους.

Τι ισχύει με τη στρατιωτική θητεία στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα απαιτεί από όλους τους ικανούς άνδρες ηλικίας 18 έως 28 ετών να υπηρετήσουν στον στρατό για τουλάχιστον 18 μήνες, για να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Γνωρίζοντας ότι πολλοί δυσανασχετούν που πρέπει να πάρουν δύο χρόνια μακριά από τις δουλειές τους, ο Yoon έχει ορκιστεί να αυξήσει τους στρατιωτικούς τους μισθούς.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, μόνο οι Ολυμπιονίκες, όσοι συμμετάσχουν στους Ασιατικούς Αγώνες και οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι βραβευμένοι κλασικοί μουσικοί εξαιρούνται ή επιτρέπεται να ασκούν εναλλακτική υπηρεσία.

Η “δυναμική” των BTS

Οι BTS μόνο χαρίζουν περισσότερα από 3,54 δισεκατομμύρια δολάρια (2,8 δισεκατομμύρια λίρες) ετησίως στην οικονομία της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με έκθεση του 2018 από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Hyundai. Για να γίνει αντιληπτή η οικονομική συμβολή του boy band, το εν λόγω ποσό ισοδυναμεί με τη συνεισφορά 26 μεσαίων εταιρειών.

Το ινστιτούτο είπε ότι το συγκρότημα ήταν ο λόγος που 800.000 ξένοι τουρίστες είχαν επισκεφθεί τη χώρα το προηγούμενο έτος.

Η Νότια Κορέα δεν βλέπει… με καλό μάτι τις διασημότητες που προσπαθούν να γλιτώσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Ο Steve Yoo, ένας ηθοποιός και τραγουδιστής επίσης γνωστός ως Yoo Seung-jun, απελάθηκε και του απαγόρευσαν να εισέλθει στη χώρα αφού απέφυγε τη στρατολογία καθώς έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ το 2002, μήνες πριν επρόκειτο να επιστραφεί.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν μια εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους BTS, ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι, χωρίς σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, μια αλλαγή του νόμου θα μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν λιγότερο “άξιες” διασημότητες.

Όλοι οι Νοτιοκορεάτες “έχουν καθήκον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την εθνική άμυνα”, είπε ο Τσόι Χιουνγκ-Σέοκ, ένας υπάλληλος γραφείου.

“Είναι αλήθεια ότι οι BTS προωθούν το εθνικό κύρος, αλλά τα πρότυπα για την αξιολόγηση του εθνικού κύρους είναι πολύ ασαφή. Αν οι διάσημοι τραγουδιστές απαλλαγούν από τη στρατιωτική θητεία, ξεκινώντας από τους BTS, πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις κατάχρησης. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε κάποια ευελιξία, ώστε οι άνδρες διασημότητες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους καθώς και να υπηρετούν τη χώρα”, κατέληξε.

Οι τραγουδιστές των BTS έχουν δηλώσει ότι θα απαντήσουν όταν έρθει η ώρα, αλλά δεν έχουν σχολιάσει το νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα