Η GAVI ενέκρινε ποσό 775 εκατ. δολαρίων για τη διανομή εμβολίων

Η GAVI ενέκρινε ποσό 775 εκατ. δολαρίων για τη διανομή εμβολίων
Συμμαχία GAVI shutterstock

Με το ποσό ύψους 775 εκατ. δολαρίων η συμμαχία GAVI πρόκειται να χρηματοδοτηθεί τη διανομή εμβολίων σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το συμβούλιο της συμμαχίας εμβολίων GAVI ενέκρινε επιπλέον ποσό ύψους 775 εκατ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς προσπαθεί να επιταχύνει την κυκλοφορία τους, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/6).

Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια για να καλυφθεί το κόστος της διανομής των εμβολίων θα αυξηθούν σε 925 εκατ. δολάρια, ανέφερε η GAVI σε ανακοίνωση ύστερα από διήμερη συνεδρίαση του συμβουλίου της.

Ο μηχανισμός COVAX, για τη διαχείριση του οποίου είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει διανείμει 90 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 132 χώρες από τον Φεβρουάριο, αλλά έχει αντιμετωπίσει σημαντικά εφοδιαστικά προβλήματα από τότε που η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές εμβολίων.

Τώρα ανεβάζει ‘ταχύτητα’ και εκτιμά ότι ο στόχος για την παράδοση 1,8 δισεκ. δόσεων σε οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος θα επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, ανέφερε η GAVI.

Το συμβούλιο της GAVI, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όρισε επίσης νέους όρους για την πρόσβαση σε εμβόλια, που θα αποθαρρύνουν τα κράτη μεσαίου εισοδήματος να συμμετέχουν, καθώς θα επιμένει να καταβάλουν προκαταβολικά στο σύνολό τους το κόστος των εμβολίων του COVAX την επόμενη χρονιά.

«Ξεκινώντας από το 2022, το μοντέλο θα δώσει τη δυνατότητα στους αυτοχρηματοδοτούμενους συμμετέχοντες, που βασίζονται στον μηχανισμό για να έχουν πρόσβαση στις δόσεις, να συνεχίσουν να προμηθεύουν εμβόλια μέσω του COVAX με βάση αναθεωρημένους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε.

Το Reuters, επικαλούμενο έγγραφα της GAVI, ανέφερε την Τετάρτη ότι στόχος της αναδιαμόρφωσης ήταν να μειωθούν οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι για τον COVAX, να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση σε χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη και να μειωθεί η συμμετοχή πλουσιότερων κρατών.

Η GAVI εκτιμά ότι η συμμετοχή στο σχέδιο μπορεί να μειωθεί σε 120-130 χώρες την επόμενη χρονιά, από περίπου 190 χώρες σήμερα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο.

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι χώρες στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και χώρες στη Νότια Αφρική, ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος για να έχουν πρόσβαση στο σχέδιο και θα χρειαστεί να δανειστούν χρήματα για να εξασφαλίσουν δόσεις εμβολίων.

Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις, με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος αγοράς εμβολίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα