Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση του ΝΑΤΟ για τριμερή συνάντηση με Σουηδία – Φινλανδία

Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση του ΝΑΤΟ για τριμερή συνάντηση με Σουηδία – Φινλανδία
AP / @Olivier Matthys

Η Τουρκία εμμένει στο αίτημά της για μια "γραπτή απάντηση" από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία απέρριψε την Τετάρτη (15/6) την πρόταση του ΝΑΤΟ για να συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η Άγκυρα έθεσε συγκεκριμένους όρους στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της σχετικά με την τρομοκρατία, πριν συμφωνήσει σε διαμεσολαβημένες συνομιλίες, ανέφεραν στους Financial Times τρία άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Αφού η Τουρκία είπε «όχι», αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μέσω διμερών συνομιλιών.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η πρώτη εκτίμηση μεταξύ των συμμάχων ήταν ότι η πρώτη αυτή αίτηση δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα και θα προχωρούσε μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Τουρκίας “πάγωσαν” τη διαδικασία, με τον Ερντογάν να αποκαλεί τις δύο χώρες «εκκολαπτήρια» τρομοκρατών και να κατηγορεί τη Σουηδία ότι απέτυχε να πατάξει το PKK.

Μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ο «απώτερος στόχος», αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τα δύο κράτη.

Επιμένει στη γραπτή απάντηση ο Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα φαίνεται να εμμένει στο αίτημά της για μια «γραπτή απάντηση» από τις δύο χώρες προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο σε «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν

Eπικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα