Η Τουρκία έχτισε τείχος 290 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία

Η Τουρκία έχτισε τείχος 290 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία

Ένα τείχος μήκους 290 χιλιομέτρων ανήγειρε η Τουρκία στα σύνορα της με τη Συρία. Καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς. Αντιδρούν οι Κούρδοι που αναφέρουν πως προσπαθούν να τους αποκόψουν από τους ομοεθνείς τους. Ξεκίνησε κατασκευή δεύτερου φράχτη και στα σύνορα Ουγγαρίας με τη Σερβία

Το δικό της τείχος της ντροπής ολοκληρώνει σταδιακά η Τουρκία.

Το τείχος που έστησε η γειτονική μας χώρα κατά μήκους των συνόρων της με τη Συρία έχει μήκος 290 χιλιομέτρων, ενώ έχει προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον το τείχος αυτό να φτάσει στα 511 χιλιόμετρα συνολικά.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές το τείχος αυτό κατασκευάσθηκε “για λόγους ασφαλείας”. Αποτελείται από τσιμεντένια μπλοκ πάχους δυο μέτρων, είναι ύψους τριών μέτρων και στην κορυφή υπάρχουν συρματοπλέγματα με ξυράφια. Παράλληλα με το τείχος υλοποιείται και κατασκευή δρόμου για να υλοποιούνται οι περιπολίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Ο τρόπος κατασκευής του επιτρέπει μάλιστα τη μεταφορά του σε άλλο μέρος “εφόσον αυτό χρειαστεί”, όπως ανέφεραν οι τουρκικές αρχές.

Όπως δημοσιεύει η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle, σύμφωνα με τον Ergün Turan, επικεφαλής της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας ΤΟΚΙ που υλοποιεί το έργο σε συνεργασία με τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, το τείχος εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων στις επαρχίες Χατάι, Κιλίς, Σανλιούρφα, Μαρντίν, Σιρνάκ και Γκαζιαντέπ.

Αντιδράσεις για το τείχος έχουν ξεσπάσει από Κούρδους της συριακής επαρχίας Αφτίν οι οποίοι καταγγέλλουν πως οι Τούρκοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αποκόψουν το κουρδικό έθνος στα δύο με πρόσχημα λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, ο τουρκικός στρατός επενέβη για να διαλύσει τους Κούρδους διαδηλωτές.

Η Τουρκία έχει σύνορα σχεδόν 900 χιλιομέτρων με τη Συρία. Η κατασκευή του τείχους που ξεκίνησε το 2014 καταγγέλλεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τις επιπτώσεις του τείχους για τη ζωή των προσφύγων, ενώ θεωρείται ότι με αυτό θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, από τον “δρόμο της Τουρκίας”. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία συνεχίζονται κανονικά.

Σημειώνεται πως έχουν αυξηθεί δραματικά οι ροές των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη από τον δρόμο της Μεσογείου.

Ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία, ενέργεια που πιθανότατα θα επιτείνει τις επικρίσεις από εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ. Όμως αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν δυσαρέσκεια για ορισμένες από τις πρακτικές της Βουδαπέστης. Μάλιστα σήμερα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία. Ο Όρμπαν είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Ουγγαρία είχε ανεγείρει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία, τη χώρα όπου κατευθύνονταν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες την εποχή εκείνη. Μολονότι η πίεση στα σύνορά της πλέον δεν συγκρίνονται με εκείνη της προσφυγικής κρίσης του 2015, οι συνοριοφύλακες εμποδίζουν ακόμη εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν στη χώρα και οδηγούν πίσω στη Σερβία δεκάδες μετανάστες που καταφέρνουν τα μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

Κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κελέμπια έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πάσσαλοι που θα στηρίξουν τον δεύτερο φράχτη. Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 38 δισεκατομμύρια φιορίνια (130 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του φράχτη και για τη δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες.

Προς το παρόν ο δεύτερος φράκτης θα εκτείνεται μόνο κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Θα στηθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα