Η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι ξεκινά αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

default image

Επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά το δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης, η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΙΚ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ενημέρωσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη ότι άρχισε να διεξάγει από αέρος πλήγματα στο έδαφος της Συρίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), επικαλούμενη το ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ανήμπορη ή απρόθυμη να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.

Σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Τουρκία επικαλείται το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά το δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης, για να αιτιολογήσει την απόφασή της να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές.

“Είναι προφανές ότι το καθεστώς στη Συρία δεν είναι σε θέση ή δεν προτίθεται να εμποδίσει τις απειλές από το έδαφος της χώρας, που ξεκάθαρα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και την ασφάλεια των υπηκόων της”, ανέφερε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ Λεβέντ Ελέρ στην επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

“Η Συρία έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο (για το Ισλαμικό Κράτος). Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται (από το ΙΚ) για εκπαίδευση, σχεδιασμό, χρηματοδότηση και εκτέλεση επιθέσεων πέραν των συνόρων” της Συρίας, στο τουρκικό έδαφος, πρόσθεσε ο Τούρκος πρεσβευτής.

Αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε θέσεις του ΙΚ για πρώτη φορά χθες, συμμετέχοντας πλέον στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει στόχους στη Συρία τους τελευταίους 10 μήνες.

Ο Ελέρ ανέφερε ότι η Τουρκία “ξεκίνησε απαραίτητες και αναλογικές στρατιωτικές ενέργειες (εναντίον του ΙΚ) στη Συρία, και σε συντονισμό με μεμονωμένα μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού, ώστε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή και να προστατεύσει το έδαφός της και τους πολίτες της”.

Βάσει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνει ένα κράτος σε αυτοάμυνα εναντίον μιας ένοπλης επίθεσης.

Μετά από ένα μακρό διάστημα που αποτελούσε έναν διστακτικό εταίρο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυτή την εβδομάδα τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της για χρήση από αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άλλων κρατών για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 7,6 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας και 4 εκατ. έχουν εγκαταλείψει το έδαφός της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα