Η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν

Σε έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Ταμέρ Γιλντίζ, η χώρα ετοιμάζεται να προχωτήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν στο πλαίσιο οικονομικών συμφωνιών που υπέγραψε με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

"Βάσει των συμφωνιών μας με την κυβέρνηση της Βαγδάτης και το βόρειο Ιράκ, έχουμε τα δικαιώματα σε πολλά εδάφη γύρω από το Όρος Καντίλ. Θα αρχίσουμε εργασίες εξερεύνησης στα κοιτάσματα του Χιντριρίν και του Τσομάν", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας Ταμέρ Γιλντίζ κατά την υπογραφή μιας σύμβασης με το πανεπιστήμιο Χατζέτεπε της Άγκυρας.

Στο Όρος Καντίλ, το οποίο βρίσκεται στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονται οι βάσεις στα μετόπισθεν των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που μάχεται από το 1984 εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται, ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν ξανάρχισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση καλώντας το Σάββατο το κίνημά του να συζητήσει τον ενδεχόμενο τερματισμό της εξέγερσης, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Ενώ, από την άλλη πλευρά Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την "ιστορική" δήλωση του Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, στη βορειοδυτική Τουρκία, υπενθύμισε όμως ότι προηγούμενες εκκλήσεις για αφοπλισμό είχαν αποτύχει.

"Περιμένουμε πολλά από την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους στον τομέα της ενέργειας", υπογράμμισε σήμερα ο Γιλντίζ.

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται πολύ από τη Ρωσία και το Ιράν για τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, προσέγγισε πρόσφατα την πετρελαιοπαραγωγό αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες της.

Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των κεντρικών αρχών της Βαγδάτης, οι οποίες βρίσκονταν σε διένεξη με τους κούρδους ηγέτες αναφορικά με την κατανομή των κερδών από τους υδρογονάνθρακες της επαρχίας μέχρι την υπογραφή μιας συμφωνίας το Δεκέμβριο 2014.

(Πηγή: AΠΕ)

SHARE:

24Media Network