“Η βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς”: Ο δρόμος του Καρόλου προς τον θρόνο

“Η βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς”: Ο δρόμος του Καρόλου προς τον θρόνο
Ο Κάρολος γίνεται βασιλιάς μετά από τον θάνατο της Ελισάβετ Daniel Leal/Pool / AP IMAGES

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είναι, πλέον, ο Κάρολος μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Η διαδικασία μέχρι την στέψη

Ο Κάρολος είναι πλέον ο Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ Β‘. Ο θρόνος πέρασε αμέσως χωρίς τελετή στον κλορονόμο, πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η Βασίλισσα πέθανε ήσυχα το απόγευμα στο Μπαλμόραλ. Ο Βασιλιάς κι η Βασιλική Σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ αυτό το βράδυ και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο“, ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στη σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν μια σειρά από πρακτικά – και παραδοσιακά – βήματα που πρέπει να περάσει ο Κάρολος για να στεφθεί Βασιλιάς.

Πώς θα τον λένε;

Θα είναι γνωστός ως Βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της βασιλείας του νέου βασιλιά. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει οποιοδήποτε γράμμα από τα τέσσερα ονόματά του – Charles Philip Arthur George. Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αλλαγή τίτλου.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' AP


Αν και είναι διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν θα γίνει αυτόματα Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ωστόσο, κληρονομεί αμέσως τον άλλο τίτλο του πατέρα του, Δούκα της Κορνουάλης. Η σύζυγός του Catherine θα είναι γνωστή ως η Δούκισσα της Κορνουάλης.

Θα υπάρξει επίσης ένας νέος τίτλος για τη σύζυγο του Καρόλου.

Το πρώτο μήνυμα του νέου Βασιλιά και πότε θα γίνει η στέψη

Ο Κάρολος αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του, σε live μετάδοση. Η στέψη του θα γίνει μήνες μετά -πάντα βάσει του πλάνου. Δεν προσδιορίζεται το πότε. Η μητέρα του ωστόσο, στέφθηκε τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του πατέρα της.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' AP

Μαζί με την πρώτη εμφάνιση του Καρόλου ως Βασιλιά, θα αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Paul, στην καρδιά του Λονδίνου. Η πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών θα είναι στο ναό, με τις σημειώσεις να αναφέρουν πως είναι χρήσιμο η λειτουργία να φαίνεται “αυθόρμητη”.

Η σορός της βασίλισσας προβλέπεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στο παλάτι του Westminster (το Υπουργείο Μεταφορών έχει προετοιμαστεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει το κοινό) και μετά θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών AP

Μια μέρα μετά το θάνατο, οι συντονιστές των κυβερνητικών εργασιών εκ μέρους του Παλατιού, οι Ανώτεροι Αξιωματικοί του Κράτους, ο Λόρδος Δήμαρχος και συγκεκριμένοι άλλοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο παλάτι St. James, κοντά στο Μπάκιγχαμ. Εκεί θα ανακηρύξουν τον Κάρολο, ως το νέο Βασιλιά.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' AP


Θα βιντεοσκοπηθεί αξιωματούχος που θα διαβάζει την ανακήρυξη και το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Royal Exchange της πόλης, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μεσημέρι οι βουλευτές θα υποβάλλουν τα σέβη τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η πρώτη δήλωση από τον νέο βασιλιά

Την πρώτη του -γραπτή- δήλωση μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών έκανε ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος Γ.

Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης μονάρχη και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια, την Κοινοπολιτεία και σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε γνωρίζοντας τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή την οποία είχε η Βασίλισσα“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα