Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή πυραύλων μέσου βεληνεκούς

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή πυραύλων μέσου βεληνεκούς
© REUTERS

Πληροφορίες της Σεούλ κάνουν λόγο για εκ νέου δοκιμές της Πιονγιάνγκ με πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Πως αντιδρούν ΗΠΑ και Νότια Κορέα. Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων δεν θα γίνουν αποδεκτές, λέει η Ιαπωνία στη θαλάσσια περιοχή της οποίες κατέπεσαν

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου από τις ανατολικές της ακτές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.  Οι πύραυλοι από τις δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας διέσχισαν τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου και έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χθες. Και οι δύο πύραυλοι φαίνεται να ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan, είπε ο διοικητής Γκάρι Ρός σε γραπτή δήλωση.

Στη δήλωση πρόσθεσε ότι η πρώτη εκτόξευση έλαβε χώρα στις 23:56 ώρα Ελλάδας χθες και η δεύτερη στις 02:03 ώρα Ελλάδας σήμερα, ενώ καμία από τους δύο πυραύλους δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρειο Αμερική. Ο Ρος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα κάθε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να διευκρινίσει τι είδους πύραυλος εκτοξεύθηκε δοκιμαστικά, πάντως Ιάπωνες και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η Πιονγιάνγκ προετοιμαζόταν εδώ και ημέρες να προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων μέσου βεληνεκούς Musudan.

Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, η δοκιμή του Μουσουντάν απέτυχε. Εκπρόσωπος της Διοίκησης Ειρηνικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο κατέγραψε την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να δώσει καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Διαμαρτυρήθηκε η Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε έντονα σήμερα για τις πυραυλικές εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή “δε μπορεί να γίνει ανεκτή.” Χαρακτήρα “ξεκάθαρης πρόκλησης” έδωσε στις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι.

“Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί από μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,” δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Σίνσουκε Σουγκιγιάμα, στο πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας (Kyodo). Η Βόρεια Κορέα προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί στις εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης, με την πρώτη εκτόξευση να θεωρείται αποτυχημένη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας με πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα είχαν τεθεί σε επιφυλακή από χθες.

Δεν επιβεβαιώνει την εκτόξευση η Βόρεια Κορέα

Πάντως , η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει επιβεβαιώσει τις πρωινές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, που φαίνεται να έγιναν νωρίς σήμερα το πρωί, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (KCNA) δήλωσε στο Xinhua τηλεφωνικά ότι δεν είχε ενημέρωση για τις εκτοξεύσεις, συνιστώντας αναμονή για την επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δεύτερου πυραύλου τύπου Musudan, περίπου στις 08:05 το πρωί τοπική ώρα. Η εκτόξευση φαίνεται να έγινε από την ανατολική ακτή της χώρας, δύο ώρες μετά την εκτόξευση ενός ακόμη πυραύλου, η εκτόξευση του οποίου φαίνεται ότι απέτυχε.

Πρόκειται για την έκτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, μετά τις πέντε προηγούμενες εκτοξεύσεις που εκτιμάται ότι απέτυχαν.

Η δεύτερη εκτόξευση της Πιονγιάνγκ το 2016

Η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει σε εκτόξευση ενός πυραύλου που όπως ισχυριζόταν είχε σκοπό ν α θέσει σε τροχιά έναν επιστημονικό δορυφόρο και τον περασμένο Φλεβάρη. Δυτικές κυβερνήσεις όμως κατήγγειλαν, τότε, ότι πρόκειται περί συγκεκαλυμμένης δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περί τις 02:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας. Άλλωστε, ανησυχίες για μια τέτοια εξέλιξη είχε εκφράσει και η Αμερική το πρωί του Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι επίσης καταδίκασε την εκτόξευση, και είπε σε ξεχωριστή δήλωση πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν θέσουν το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να υπάρξει διεθνής πίεση για αποδοθούν ευθύνες στη Βόρεια Κορέα για τις προκλήσεις αυτές.

Στη Σεούλ, στο μεταξύ, ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε σήμερα ότι ο δεύτερος πύραυλος είχε διανύσει μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων, δεν γνώριζαν όμως ακόμα αν η εκτόξευση ήταν επιτυχής ή όχι, ενώ η πρώτη εκτόξευση απέτυχε.

Σε ξεχωριστή είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το προεδρικό γραφείο της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως έχει σχεδιαστεί συνάντηση εθνικής ασφάλειας για τις εκτοξεύσεις.

Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου είπε ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα αργά το πρωί σήμερα και θα προεδρεύσει σε αυτήν ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σύσκεψη εθνικής ασφάλειας συγκαλεί η Νότια Κορέα

Το προεδρικό γραφείο στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εθνικής ασφάλειας με κεντρικό θέματα τις εκτοξεύσεις πυραύλων μέσου βεληνεκούς που έκανε η Βόρεια Κορέα τις τελευταίες ώρες.

Η σύσκεψη αυτή, θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, για την ανάλυση της απειλής, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου στη Σεούλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Βόρεια Κορέα θέτει και πάλι σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα Πλουτωνίου

Αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

SHARE:

24Media Network