Η Yuli είναι τρανς, μαύρη και θέλει να γίνει η φωνή της κοινότητας της Κούβας στην Αθήνα

Η Yuli είναι τρανς, μαύρη και θέλει να γίνει η φωνή της κοινότητας της Κούβας στην Αθήνα
Η Yuli ©Maro Verli/MSF Maro Verli/MSF

Η απίστευτη ιστορία της Yuli, μιας διεμφυλικής γυναίκας από την Κούβα που επισκέπτεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα και μιλά για τη ζωή της, τις δυσκολίες και το δύσκολο ταξίδι στην Ελλάδα.

Οι διεμφυλικές γυναίκες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους χωρίς διακρίσεις.

Η Yuli*, από την Κούβα, ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα μετά από ένα βασανιστικό και επικίνδυνο ταξίδι που ήταν ακόμα πιο δύσκολο επειδή ήταν μία μαύρη, τρανσέξουαλ γυναίκα.

Ψηλή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και αποπνέοντας μία ζεστασιά, ανατριχιάζει καθώς θυμάται το ταξίδι από τη Ρωσία, μια από τις λίγες χώρες όπου γίνονται αποδεκτά τα κουβανέζικα διαβατήρια: το ατελείωτο περπάτημα, τα ταξίδια με λεωφορείο, η αρνητική στάση των συνοριοφυλάκων, ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα, οι μέρες και νύχτες σε μια ανδρική φυλακή, πριν προλάβει να φτάσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Αναζητώντας προστασία από τις διώξεις

«Όπως όλες οι τρανς γυναίκες που βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα, αποφάσισα να φύγω από την Κούβα λόγω του συστήματος», λέει η Yuli. «Γενικά, η οικογένεια, η κοινωνία και το σύστημα στην Κούβα δεν καταλαβαίνουν τους τρανς ανθρώπους. Θεωρείσαι escoria [απόβρασμα] επειδή αισθάνεσαι ή ταυτίζεσαι με το γυναικείο φύλο. Νομίζουν ότι είσαι τρελή. Δεν σου δίνουν ευκαιρίες όπως δουλειά, υγειονομική περίθαλψη, ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Το σύστημα δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Όταν παίρνεις την απόφαση να φύγεις από τη χώρα σου είναι επειδή δεν μπορείς πλέον να ζήσεις εκεί. Για μένα ήταν καλύτερο να πεθάνω στο δρόμο παρά να ζήσω στην Κούβα».

Η Yuli ©Maro Verli/MSF Maro Verli/MSF


Στέκοντας δίπλα στην κοινότητά της

«Θέλω να είμαι η φωνή για την τρανς κοινότητα της χώρας μου. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν την κοινωνική και ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται. Τα περισσότερα τρανς άτομα που ήρθαν εδώ δεν έχουν φάρμακα. Ζουν με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η ιατρική υποστήριξη.

Όταν έρχεσαι σε μια άλλη χώρα, με άλλο πολιτισμό, άλλη γλώσσα, πρέπει να δείξεις το σώμα σου στο νοσοκομείο αλλά δεν καταλαβαίνουν ακριβώς, δεν ξέρουν τίποτα για σένα. Ξέρω ότι το ελληνικό ιατρικό σύστημα είναι πολύ καλό. Αλλά το πρόβλημα είναι το φύλο. Είμαστε τρανς και κυρίως είμαστε μαύρες.

Πρόσφατα, φίλη, που έχει αιτηθεί άσυλο, έχει τα νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα για να λάβει βοήθεια στο νοσοκομείο– είχε ψωρίαση σε όλο το σώμα και ο γιατρός της έκανε κάποιες ακατάλληλες ερωτήσεις. Ήμουν μαζί της για να μεταφράζω, να τη βοηθήσω. Δεν μιλάμε τέλεια ελληνικά αλλά καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του σώματος. Ήταν μια κακή στιγμή και για τις δύο μας, όχι μόνο για εκείνη που ήταν άρρωστη. Αποφασίσαμε να πάμε να βρούμε ένα άλλο νοσοκομείο που θα έχει προσωπικό με πιο ανοιχτό μυαλό».

Πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα

«Πρέπει να έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν. Όπως με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπου μπορείτε να έρθετε για εξετάσεις. Σας φροντίζουν, φροντίζουν για το ραντεβού στο γιατρό, για να λάβετε προφυλακτικό, να πάρετε το PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση για τον ιό HIV).

Όλοι οι τρανς άνθρωποι από την κοινότητά μου γενικά, είμαστε πολύ, πολύ ευχαριστημένοι [με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα] επειδή έχουν μεταφραστές στα Ισπανικά. Αυτοί οι μεταφραστές μπορούν να εξηγήσουν και να μεταφράσουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασθένειά σου. Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, υπάρχει πρόσβαση σε γιατρό που δεν ενδιαφέρεται εάν είσαι [νομικά] αναγνωρισμένος, αιτών άσυλο, από την Κούβα ή από το Κονγκό. Σου εξηγούν τι έχεις, τη διαδικασία. Έχουν πολλή υπομονή. Βρίσκουν ραντεβού με ειδικούς στα διάφορα νοσοκομεία.

Και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μπορώ να έχω πρόσβαση σε διαφορετικά πράγματα που δεν γνώριζα. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από τους τρανς ανθρώπους σαν εμένα, έχουμε αρχίσει να έχουμε ζαλάδες. Δεν ξέρουμε τι είναι: άγχος, κατάθλιψη, κρίση πανικού; Αλλά όταν έρχεσαι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μπορείς να επισκεφθείς ψυχολόγο, ψυχίατρο ή να λάβεις θεραπεία».

Φωτογραφία από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα ©Evgenia Chorou/MSF Evgenia Chorou/MSF


Αντλώντας δύναμη από τους ανθρώπους γύρω της

«Οι περισσότεροι τρανς άνθρωποι πρέπει να είναι δυνατοί σε χαρακτήρα, γιατί όταν η κοινωνία δεν σε καταλαβαίνει, όταν η οικογένεια δεν σε αποδέχεται, πρέπει να είσαι δυνατός στη ζωή.

Αλλά ίσως επειδή έχω άγχος και κατάθλιψη, χρειάζομαι κάποιον, ίσως καθημερινά, που να με αγκαλιάζει πολύ δυνατά και μου λέει: ‘Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά’. Δεν είναι φυσικά όλα καλά, αλλά αισθάνομαι όμορφα όταν η κοινωνική λειτουργός και όλοι όσοι με γνωρίζουν, με αγκαλιάζουν δυνατά, σφίγγουν το χέρι μου και μου λένε: ‘Μην ανησυχείς’.

Είναι το καλύτερο πράγμα στη ζωή, γιατί χρειαζόμαστε αγάπη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι συνέβη στο μυαλό μας, που καταλαβαίνουν τι χρειάζόμαστε».

Σχεδιάζοντας το μέλλον

«Εγώ, σαν γυναίκα, έχω πολλά όνειρα, που θέλω να πετύχω μια μέρα. Νιώθω πιο ασφαλής τώρα. Αισθάνομαι ότι ανήκω σε μια κοινότητα, για πρώτη φορά στη ζωή μου: μια κοινότητα των ίδιων ανθρώπων, της ίδιας σεξουαλικότητας.

«Πολλοί Κουβανοί τρανς θέλουν να πάνε στην Ισπανία λόγω γλώσσας – η μητρική μας γλώσσα είναι τα ισπανικά. Αποφάσισα όμως να μείνω στην Ελλάδα. Έχω βρει πολλούς Έλληνες που ήταν πολύ καλοί μαζί μου. Νιώθω πιο ασφαλής στην Ελλάδα από ό,τι στην Κούβα.

Έχω μελετήσει πολύ στη ζωή μου. Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει η επικοινωνία, να κάνω φίλους, να βοηθάω τους ανθρώπους. Θέλω να βγω έξω. Θέλω να νιώσω ελεύθερη. Θέλω να έχω έναν φίλο -Έλληνα, φυσικά!»

Η Yuli* έδωσε συνέντευξη στα αγγλικά και τα λόγια της έχουν υποστεί ελαφριά επεξεργασία για λόγους σαφήνειας. Yuli δεν είναι το πραγματικό της όνομα είναι το ψευδώνυμο που επέλεξε η ίδια.

Από το 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην Αθήνα, το οποίο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διεπιστημονικών υπηρεσιών που εστιάζουν στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας επιζώντων σεξουαλικής και έμφυλης βίας), στις μη μεταδοτικές ασθένειες και την ψυχική υγεία, καθώς και στην προαγωγή της υγείας και την κοινωνικο-νομική υποστήριξη. Όλες οι δράσεις υποστηρίζονται από μια μεγάλη ομάδα πολιτισμικών διαμεσολαβητών που διευκολύνουν τις παραπομπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου είναι δυνατόν, και συμβάλλουν στην άρση των πολιτιστικών και γλωσσικών φραγμών για τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες και, ευρύτερα, τις περιθωριοποιημένες ομάδες ατόμων που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα