Ιανός: Η δικέφαλη χελώνα από την Ελλάδα έγινε 25 χρονών

Ιανός: Η δικέφαλη χελώνα από την Ελλάδα έγινε 25 χρονών
Η δικέφαλη χελώνα "Ιανός" Twitter@Reuters

Ο "Ιανός", ο οποίος πήρε το όνομά της από τον διπρόσωπο Ρωμαίο θεών των ενάρξεων και των μεταβάσεων, "έκλεισε" τα 25 και έγινε η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο. Τρώει μόνο σαλάτα και κάνει καθημερινά μασάζ.

Τα 25α γενέθλιά του γιορτάζει ο “Ιανός“, η δικέφαλη χελώνα από την Ελλάδα, η οποία θεωρείται πως είναι η γηραιότερη του είδους της στον κόσμο.

Ο “Janus” έχει δύο καρδιές, δύο ζευγάρια πνεύμονες και δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και πήρε το όνομά του από τον διπρόσωπο Ρωμαίο θεών των ενάρξεων και των μεταβάσεων, Ιανό. Ωστόσο, δεν θα είχε επιβιώσει για πολύ στην άγρια φύση, καθώς δεν μπορεί να τραβήξει τα κεφάλια του στο καβούκι του για να αναζητήσει καταφύγιο από τα αρπακτικά.

Όμως στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης, όπου εκκολάφθηκε το αυγό του το 1997, η Αντζέλικα Μπουργκουάν και η ομάδα της, φροντίζουν να καλύπτουν κάθε του ανάγκη.

Το γεύμα του αποτελείται από βιολογική σαλάτα, ενώ καθημερινά του κάνουν μασάζ και μπάνια με πράσινο τσάι και χαμομήλι. Για άσκηση πηγαίνει τακτικά βόλτες, ενίοτε υπό τους ήχους μουσικής, ενώ χρησιμοποιεί και ένα ειδικά κατασκευασμένο για αυτόν skateboard.

“Νομίζω ότι είναι λόγω της προσοχής που του δίνουμε και της αφοσίωσής μας που είναι ακόμα εδώ σήμερα”, είπε η Bourgoin, όπως αναφέρει το Reuters.

Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απαιτητική και βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση σε περίπτωση που αναποδογυρίσει, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, ενώ το 2020 υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Παράλληλα, τα κεφάλια του χρειάζονται θεραπεία με βαζελίνη για να σταματήσουν να πονάνε όταν τρίβονται μεταξύ τους.

Οι δύο προσωπικότητές του δημιουργούν επίσης διαφορετικές διαθέσεις που μπορεί περιστασιακά να οδηγήσουν σε σύγκρουση, για παράδειγμα σε ποια κατεύθυνση να περπατήσει. “Το δεξί κεφάλι είναι πιο περίεργο, πιο ξύπνιο, έχει πολύ πιο δυνατή προσωπικότητα. Το αριστερό κεφάλι είναι πιο παθητικό και του αρέσει να τρώει”, είπε η Bourgoin.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα