Όταν πληρώνεις το Wi-Fi, ουσιαστικά πληρώνεις το τίποτα

Διαβάζεται σε 2'
Όταν πληρώνεις το Wi-Fi, ουσιαστικά πληρώνεις το τίποτα
Το Wi-Fi αναγνωρίζεται σε όλον τον κόσμο. iStock

Tην επόμενη φορά που θα ζητήσετε το Wi-Fi ενός καταστήματος, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι πραγματικά ζητάτε.

Το Wi-Fi είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Είναι άλλωστε, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο δίκτυο υπολογιστών που συνδέουν συσκευές με παροχή πρόσβασης στο Internet.

Και ρωτάμε: τι σημαίνει; Από ποια λέξη προέρχεται το Wi και από ποια το Fi;

Δεν γνωρίζετε;

Για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να λύσουμε και αυτήν την απορία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ WIFI

Πρόκειται για οικογένεια πρωτοκόλλων ασύρματου δικτύου που βασίζεται στην οικογένεια προτύπων IEEE 802.11 (βλ. οικογένεια προδιαγραφών για ασύρματα τοπικά δίκτυα). Χρησιμοποιούνται συνήθως για τοπική δικτύωση συσκευών και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας την ανταλλαγή κοντινών ψηφιακών συσκευών δεδομένα από ραδιοκύματα.

Όπως ωστόσο, αναφέρει η «νονά» Interbrand -κορυφαία εταιρεία συμβούλων marketing του κόσμου- στην ιστοσελίδα της, o τεχνικός όρος IEEE 802.11 κρίθηκε ως αντιεμπορικός.

«Το όνομα έπρεπε να είναι αξιομνημόνευτο, κάτι καθολικό που θα μπορούσατε να βρείτε στο σπίτι σας, στο γραφείο, σε ένα καφενείο ή στη δημόσια συγκοινωνία. Kάτι που θα βοηθούσε τους καταναλωτές να κατανοήσουν διαισθητικά την έννοια».

Πράγμα που εξασφάλισε το Wi-Fi.

Αλλά πώς προέκυψε ως λύση.

Το Gizmodo εξηγεί ότι «πρόκειται για λογοπαίγνιο σχετικό με το Hi-Fi, το οποίο επινοήθηκε τη δεκαετία του 1950 από κατασκευαστές εξοπλισμού ήχου, ως μια συντομευμένη έκδοση της «υψηλής πιστότητας» (high fidelity). Το Wi-Fi προκύπτει από τις λέξεις wireless fidelity (ασύρματη πιστότητα) που δεν είναι κάτι το οποίο υπάρχει στην πραγματικότητα.

«Είναι απλώς ένα όνομα που επινοήθηκε από marketeers της Interbrand. Οι ίδιοι άνθρωποι εμπνεύστηκαν εμπορικά σήματα για αντικαταθλιπτικό που κάνει θραύση τη σήμερον ημέρα σε πωλήσεις».

«Παίζοντας» με τον όρο Hi-Fi, κατέληξαν στο Wi-Fi που παρ’ όλο δεν σημαίνει τίποτα, ως επωνυμία για την επικοινωνία της ιδέας πως μπορούμε να έχουμε ασύρματο Internet, αποδείχθηκε απίστευτα επιτυχημένη.

Η «νονά» διευκρινίζει ότι «το όνομα αντικατοπτρίζει ότι, ακόμη και χωρίς καλώδια, το Wi-Fi παρέχει σύνδεση υψηλής ποιότητας, χωρίς απώλειες όπου κι αν πάτε.

Από την κυκλοφορία του, το Wi-Fi έχει γίνει παγκοσμίως συνώνυμο με την ασύρματη προσβασιμότητα οπουδήποτε. Εισάγεται απρόσκοπτα σε γλώσσες σε όλο τον κόσμο -όποτε χρειάζεστε ασύρματο internet και ζητάτε το Wi-Fi».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα