Ιαπωνία: Εκκλήσεις ειδικών να αναβληθούν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω του κορονοϊού

Ιαπωνία: Εκκλήσεις ειδικών να αναβληθούν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω του κορονοϊού
Εν αμφιβόλω η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λόγω του κορονοϊού shutterstock

Η Ιαπωνία προχωρά στην επέκταση αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί ζητούν να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Ιαπωνία πρόκειται να επεκτείνει τους αυστηρούς περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού σε συνολικά 10 νομαρχίες την Παρασκευή (16/4), καθώς το τέταρτο κύμα της covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε λιγότερες από 100 ημέρες.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Μισιμούρα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει τις νομαρχίες Άιτσι, Κανάγκουα, Σαιτάμα και Σίμπα στον κατάλογο των έξι νομαρχιών όπου ήδη ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων το Τόκιο και η Οζάκα.

Η τελική απόφαση αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας στην Ιαπωνία έχουν παραδεχθεί ότι έχει ξεκινήσει στη χώρα το τέταρτο κύμα της πανδημίας covid-19.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Οζάκα έφτασε το ρεκόρ των 1.208 την Πέμπτη (15/4), κυρίως εξαιτίας του πιο μεταδοτικού βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους. Στο Τόκιο το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 729 νέες μολύνσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές Φεβρουαρίου και οι περισσότερες από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε την Πέμπτη (15/4) ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει μια επιλογή, εφόσον δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Ιαπωνία.

Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναβληθούν και πάλι οι Αγώνες, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Τόκιο 2020 Σέικο Χασιμότο επανέλαβε σήμερα ότι η δέσμευσή για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει ακλόνητη.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί σε θέματα Δημόσιας Υγείας εκτιμούν ότι η πραγματοποίηση των Αγώνων είναι επικίνδυνη και ζήτησαν να αναβληθούν εκ νέου ή να ακυρωθούν. Το πρόβλημα εντείνεται από τους αργούς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ιαπωνία.

Η χώρα έχει “κακές επιδόσεις” στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε συνδυασμό με περιορισμένες ικανότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και μια βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία, σύμφωνα με το άρθρο των ειδικών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

“Τα σχέδια για διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών αγώνων αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα”, έγραψε ο επικεφαλής συντάκτης Καζούκι Σιμίζου του London School of Economics.

“Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς –αγνοώντας τις επιστημονικές και ηθικές επιταγές– αντίκειται στη δέσμευση της Ιαπωνίας προς την παγκόσμια υγεία και την ανθρώπινη ασφάλεια”, τόνισε.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρευνα σε περισσότερους από 1.000 Ιάπωνες γιατρούς που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερο να αναβληθούν οι Αγώνες.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κιότο Χιρόσι Νισιούρα, σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, σε άρθρο του σε περιοδικό αυτή την εβδομάδα κάλεσε τις ιαπωνικές αρχές να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα χρόνο προκειμένου να προλάβουν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την εμβολιαστική της εκστρατεία τον Φεβρουάριο, αργότερο από πολλές μεγάλες οικονομίες. Μόνο το 0,9% των Ιαπώνων έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με το 2,5% στη Νότια Κορέα και το 48% στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα