Ιαπωνία: Νομοσχέδιο 'εκθρονίζει' τον αυτοκράτορα Ακιχίτο

Ιαπωνία: Νομοσχέδιο 'εκθρονίζει' τον αυτοκράτορα Ακιχίτο

Ο 83χρονος αυτοκράτορας είχε εκφράσει φόβους ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε έναν νόμο την Παρασκευή που θα επιτρέψει στον Αυτοκράτορα Ακιχίτο να αποποιηθεί τον θρόνο, το οποίο θα αποτελέσει σημαδιακό γεγονός στην ιστορία της ιαπωνικής μοναρχίας και θα επιτρέψει την άνοδο στον θρόνο του γιου του, διαδόχου Ναρουχίτο, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Ο Ακιχίτο, 83, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δηλώσεις του δημόσια πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο χαμηλών τόνων Ακιχίτο, ο πρώτος ιαπωνέζος αυτοκράτορας που ποτέ δεν θεωρήθηκε θεός, έχει εργαστεί επί δεκαετίες στη χώρα του και στο εξωτερικό να καταπραΰνει τις πληγές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος διεξάχθηκε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Θα τον διαδεχθεί ο γιός του Ναρουχίτο, 57 ετών.

Σε ψήφο που μεταδόθηκε ζωντανά από την δημόσια τηλεόραση NHK, η Βουλή των Συμβούλων, το ανώτερο τμήμα του διθάλαμου κοινοβουλίου, πέρασε το νομοσχέδιο με λίγους βουλευτές να απέχουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κατώτερο και ισχυρότερο τμήμα του κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποποίησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμά του, αλλά σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αυτό προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2018, όταν ο Ακιχίτο συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στο θρόνο των χρυσανθέμων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Shizuo Kambayashi)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιαπωνία: Να συνταξιοδοτηθεί θέλει ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Ιαπωνία: Αποσύρεται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Ζωή σαν παραμύθι: Πριγκίπισσα απαρνήθηκε το στέμμα για να παντρευτεί τον 'θνητό' της

SHARE:

24Media Network