Ιαπωνία: Ποινή σε εργαζόμενο που έκανε διάλειμμα 3 λεπτά νωρίτερα

Γιαπωνέζες  εν ώρα εργασίας
Γιαπωνέζες εν ώρα εργασίας AP

Πρόστιμο και επίπληξη σε 64χρονο εργαζόμενο σε μία χώρα που οι θάνατοι από την υπερβολική εργασία αποτελούν μάστιγα.

Με πρόστιμο και επίπληξη τιμωρήθηκε ένας 64χρονος υπάλληλος της εταιρείας ύδρευσης στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας, για "κατά συρροή" έναρξης του διαλείμματος για φαγητό μερικά λεπτά πριν την προβλεπόμενη ώρα. Η ποινή επιβλήθηκε στον 64χρονος όταν οι προϊστάμενοί του ανακάλυψαν ότι άφησε το γραφείο του, 3 λεπτά πριν την επίσημη έναρξη του διαλείμματος, σε 26 περιπτώσεις κατά το προηγούμενο επτάμηνο!

Επικεφαλής της υπηρεσίας ύδρευσης έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία περιέγραψαν την συμπεριφορά του εργαζόμενου ως "βαθύτατα λυπηρή" και υποκλίθηκαν σε ένδειξη απολογίας. Όπως είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, "Το διάλειμμα για γεύμα είναι από το μεσημέρι έως τη 1μμ. Έφυγε πριν την ώρα αυτή". Όπως ανέφερε, ο εργαζόμενο είχε παραβεί έναν κανονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, ο οποίος επιβάλει στους εργαζόμενους να "συγκεντρώνονται στη δουλειά τους"¨.

ADVERTISING

Η συμπεριφορά αυτή του εργαζόμενου έγινε αντιληπτή ότθαν ένας εκ των προϊσταμένων της επιχείρησης κοίταξε έξω από το παράθυρο και τον είδε να μπαίνει σε κοντινό εστιατόριο. Στην συνέχεια, η διοίκηση της επιχείρησης υπολόγισε πόσο χρόνο είχε περάσει μακριά από το γραφείο του και στη συνέχεια του στέρησε τον μισθό μισής ημέρας. Από την μεριά του, ο εργαζόμενος δήλωσε ότι έγυγε νωρίτερα για το γεύμα του, καθώς χρειαζόταν μία "αλλαγή στον ρυθμό". Στην πόλη του Κόμπε, πρόσφατα, ένας ακόμη εργαζόμενος τιμωρήθηκε καθώς απουσίασε από την εργασία του για 55 ώρες μέσα σε ένα εξάμηνο.

Μάστιγα η υπερβολική εργασία

Η δημοσιοποίηση του περιστατικού ήρθε λίγο μετά την ψήφιση από το ιαπωνικό κοινοβούλιο ενός νόμου, προκειμένου να περιοριστούν οι υπερβοιλικές ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα η κάτω βουλή πέρασε νόμο, ο οποίος περιόριζε τις υπερωρίες στις 100 ώρες τον μήνα, για να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων από σύνδρομο "καρόσι", που προκαλείται από την  υπερβολική εργασία. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αυτοκτονία της 24χρονης εργαζόμενης διαφημιστικού κολοσού, Ματσούρι Τακαχάσι το 2015, όταν αναγκάστηκε να εργαστεί περισσότερες από 100 ώρες υπερωρίας μέσα σε ένα μήνα, περιλαμβανομένων των σαββατοκύριακων. Ο θάνατός της προκάλεσε το αίτημα για αντιμετώπιση της εργασιακής κουλτούρας, η οποία θέλει τους εργαζόμενους να εξαντλούνται στις υπερωρίες προκειμένου να αποδείξουν την αφοσίωσή τους. Μάλιστα, η πρώτη κυβερνητική έρευνα για το "καρόσι", το 2016, έδειξε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο θανάτου από υπερβολική εργασία. 

Πηγή: 

The Guardian

SHARE:

24Media Network