Υεμένη: Συνολικά 4,5 εκατ. παιδιά στη χώρα δεν πηγαίνουν σχολείο

Διαβάζεται σε 2'
Μαχητές των Χούτι διαδηλώνουν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστήριξης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και κατά των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη έξω από τη Σαναά στις 22 Ιανουαρίου 2024
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται την τελευταία δεκαετία στην Υεμένη στερεί την εκπαίδευση σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά.

Στην Υεμένη δύο στα πέντε παιδιά, συνολικά 4,5 εκατομμύρια, δεν πάνε σχολείο, παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στη χώρα η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η οργάνωση Save the Children.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκληθεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η βία στην Υεμένη έχει περιοριστεί μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη για τους περίπου 33 εκατ. κατοίκους της.

«Δύο παιδιά στα πέντε, δηλαδή 4,5 εκατ. παιδιά, δεν πάνε σχολείο», ενώ «το ένα τρίτο των οικογενειών που ρωτήθηκαν έχουν τουλάχιστον ένα παιδί που έχει εγκαταλείψει το σχολείο τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την εκεχειρία», επεσήμανε η έκθεση.

Η ανασφάλεια και η οικονομική κρίση έχουν βυθίσει τα δύο τρίτα των κατοίκων της Υεμένης κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 4,5 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή του 14% του πληθυσμού, τονίζει η Save the Children.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά είναι «δύο φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα