Ιερουσαλήμ: “Είναι 12 ετών κι όμως την πυροβόλησαν”

Ιερουσαλήμ: “Είναι 12 ετών κι όμως την πυροβόλησαν”
Ιερουσαλήμ: "Είναι 12 ετών κι όμως την πυροβόλησαν" Tetiana Gaviuk/MSF

Η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ, Δρ. Natalie Thurtle, περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο όσα βλέπει και ζει τα τελευταία 24ωρα της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Μία από τους πρώτους ασθενείς που είδα είναι η Aliya *. Φωνάζει καθώς βγάζουμε το τζιν της όσο πιο απαλά γίνεται για να την εξετάσουμε. Είναι 12 χρονών. Έχει έναν σκούρο μώλωπα στο μέγεθος ανδρικής γροθιάς στο πάνω μέρος του μηρού της. Δεν είναι γροθιά, είναι λαστιχένια σφαίρα. Η Aliya πυροβολήθηκε, ενώ περπατούσε με τη μητέρα της κοντά στο σπίτι της. Την ρωτάω το βάρος της, για να υπολογίσω τη σωστή δόση αναλγητικού που θα την ανακουφίσει από τον πόνο. Ζυγίζει μόλις 28 κιλά και πυροβολήθηκε. Δεν μπορεί να περπατήσει, ανησυχούμε ότι έχει κάταγμα στο μηρό της. Την μεταφέρουμε στο νοσοκομείο για ακτινογραφία.

Ιερουσαλήμ: "Είναι 12 ετών κι όμως την πυροβόλησαν" Tetiana Gaviuk/MSF

 

Η συνάδελφός μου, Andy, ράβει ένα αγόρι 14 ετών, τον Walid. Χτυπήθηκε στο πρόσωπο από λαστιχένια σφαίρα, λιγότερο από ένα εκατοστό από το αριστερό του μάτι. Είχε την ελάχιστη τύχη να μην χάσει το μάτι του. Ένα αγόρι που δέχτηκε αρχικά θεραπεία από τη Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και μεταφέρθηκε αμέσως μετά στο νοσοκομείο έχασε το αριστερό του μάτι από παρόμοιο τραυματισμό. Η εικόνα αυτού του τραυματισμού αναβοσβήνει στο μυαλό μου, καθώς βλέπω τον Andy και τον Rajah, τους συναδέλφους μας από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, να φροντίζουν επιδέξια το πρόσωπο του Walid. Δεν συνοδεύει κανείς τον 14χρονο. Περιμένει για λίγες ώρες, καθώς παρακολουθούμε τον τραυματισμό στο κεφάλι του. Κανείς από τους συγγενείς του δεν μπορεί να έρθει να τον δει. Αναρωτιέμαι αν το άτομο που τον πυροβόλησε σκέφτεται πώς είναι για έναν 14χρονο να χάνει το μάτι του.

Ιερουσαλήμ: "Είναι 12 ετών κι όμως την πυροβόλησαν" Tetiana Gaviuk/MSF

 

Καθώς ο ήλιος δύει μοιραζόμαστε ένα γεύμα με τους συναδέλφους μας. Λίγο αργότερα, υπάρχει μαζική εισροή ασθενοφόρων, 15 ασθενείς φτάνουν μέσα σε δέκα λεπτά, η ομάδα εργάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά για τη θεραπεία των περιστατικών και τον εντοπισμό αυτών που πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο. Βλέπουμε κάποιον που έχει τραυματιστεί στο λαιμό, κάποιον άλλο με τραύμα στον πνεύμονα από όπλο. Ένας μεγαλύτερος άντρας με τραύμα στο κεφάλι. Έχει μειωμένο επίπεδο συνείδησης και αυτό μας κάνει να υποψιαζόμαστε αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Μυρίζω το skunk – ξεκάθαρα. Μία χημική ένωση που μυρίζει σαν ένα μείγμα περιττωμάτων και σάπιας σάρκας. Η ισραηλινή αστυνομία το ρίχνει από κανόνια νερού. Η Maha, μια νεαρή γυναίκα με μαντήλα, μεταφέρεται σε ένα θάλαμο θεραπείας. Πυροβολήθηκε στον γλουτό με λαστιχένια σφαίρα, στη συνέχεια έπεσε και τραυματίστηκε στον αγκώνα της μετά από πυροβολισμό, και τελικά ψεκάστηκε με υγρό skunk, ενώ κείτονταν στο έδαφος. Υπάρχει παντού στο πρόσωπό της, στη μαντήλα και στα ρούχα της. Έχει κάνει εμετό επειδή η μυρωδιά είναι τόσο έντονη. Αισθάνεται ότι έχει χάσει όλη της την αξιοπρέπεια.. Είναι αργά και από τα μάτια μου τρέχουν ζεστά δάκρυα, από τη μυρωδιά αλλά και βλέποντας τι έχουν κάνει σε αυτή τη γυναίκα. Το αφήνω στην άκρη όλο αυτό και ξεκινάμε να τη βοηθήσουμε.

Πλάνα από βομβαρδισμούς εναντίον Παλαιστινίων Fady Hanona/MSF

 

Ακούμε ότι τα ασθενοφόρα έχουν μπλοκάρει στην είσοδο σε τμήματα της παλιάς πόλης. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να έρθουν και δεν μπορούν. Ξαφνικά έρχεται ένα ακόμη κύμα τραυματιών. Συνεχίζουμε έως ότου φτάσει η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να κάνει την επόμενη βάρδια, ενώ οι συνάδελφοί μας από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο παραμένουν, θα μείνουν όλη τη νύχτα εάν χρειαστεί.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο απίστευτο έργο των παραϊατρικών ειδικοτήτων που εργαζόμαστε παράλληλα. Εδώ και μέρες φροντίζουν τα θύματα βίας και διαχειρίζονται με επιτυχία τις περίπλοκες ανάγκες αυτού του ευάλωτου πληθυσμού εδώ και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τον αντίκτυπο της δουλειάς τους,τη δύναμη και το φως που φέρνουν.

Το αφήγημα που υπάρχει ότι όσοι επηρεάζονται από αυτήν τη βία, την αξίζουν κάπως, είναι λάθος. Οι άνθρωποι που βλέπω και φροντίζω είναι παιδιά και γυναίκες και άντρες όπως εγώ και η οικογένειά μου. Αυτοί οι άνθρωποι τυχαίνει να είναι Παλαιστίνιοι.

Τη Δευτέρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην περιοχή Wadi al-Joz της Ιερουσαλήμ προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να σταθεροποιήσουν εκατοντάδες Παλαιστινίους που τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αστυνομία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από είκοσι χρόνια και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να παρέχουν ζωτική ιατρική φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται. 

*Όλα τα ονόματα των ασθενών έχουν αλλάξει

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα