Ινδία: Κλειστά τα σχολεία στο Δελχί λόγω “ακραίου” καύσωνα

Διαβάζεται σε 3'
Ινδία: Κλειστά τα σχολεία στο Δελχί λόγω “ακραίου” καύσωνα
A woman drinks water from a public tap near the River Ganges on a hot summer day in Prayagraj, India, Thursday, May 2, 2024. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh) Associated Press

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στάθηκαν αιτία για να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία στο Νέο Δελχί για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στην ινδική πρωτεύουσα σημειώθηκαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα οι αρχές στο Νέο Δελχί να ζητήσουν το κλείσιμο το σχολείων. Συγκεκριμένα το θερμόμετρο έδειξε 47.8 βαθμούς Κελσίου στο Ναζαφγκάρθ, προάστιο του Νέου Δελχί και η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για “σοβαρό κύμα καύσωνα” την εβδομάδα που ακολουθεί.

Πολλές ακόμη πολιτείες στη χώρα όπως η Χαρυάνα, το Μαντία Πραντές και το Παντζάμπ – στη βόρεια και κεντρική Ινδία, έχουν επίσης ζητήσει το κλείσιμο των σχολείων όπως αναφέρει το India Today.

Μαθητές πίνουν νερό στον καύσωνα που σημειώθηκε τον Μάιο. Ινδία, 2024 Associated Press

Να σημειωθεί πως και τον Μάιο του 2022, οι θερμοκρασίες σε περιοχές του νέο Δελχί ξεπερνούσαν τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Στα νοτιότερα τμήματα της χώρας και συγκεκριμένα σε κρατίδια όπως η Ταμίλ Ναντού και η Κεράλα πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Βομβάη, ήρθε επίσης αντιμέτωπη με ισχυρές καταιγίδες αλλά και ανέμους που προκάλεσαν τον θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων μετά από την πτώση μίας τεράστιας διαφημιστικής πινακίδας.

Τον Απρίλιο σημειώθηκε εξίσου ακραίο κύμα καύσωνα σε περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως στις Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές, όπου χιλιάδες σχολεία ανέστειλαν τα διά ζώσης μαθήματα.

Οι επιστήμονες ενημερώνουν για μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση των κυμάτων καύσωνα που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να αναφερθεί πως την περίοδο αυτή οι 968 εκατομμύρια πολίτες της Ινδίας, καλούνται να εκλέξουν τα 543 μέλη της κάτω βουλής. Οι φάσεις των εκλογικών διαδικασιών είναι συνολικά επτά, με την έκτη να ολοκληρώνεται το Σάββατο (18/05) και την τελική την 1η Ιουνίου, στο Νέο Δελχί. Η ινδική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι έχει συστήσει επιτροπή εργασίας η οποία θα εξετάσει τις επιπτώσεις του καύσωνα και της υγρασίας σε κάθε φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες έχει μειωθεί συγκριτικά με εκείνες του 2019. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν το συγκεκριμένο γεγονός στον ακραίο καύσωνα, ενώ άλλοι θεωρούν πως κυριαρχεί μια αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα απέναντι σε μία προβλέψιμη αναμέτρηση χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές. Να σημειωθεί ότι ο Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος εκτείνει την τρίτη θητεία του ως πρωθυπουργός της Ινδίας, ενδέχεται να επανεκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα