Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών
Γυναίκες χέρι χέρι στην Ινδία istock

Ενώ δεν υπάρχει νόμος στην Ινδία που να επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή ενός ομόφυλου ζευγαριού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή ενός ζευγαριού οι οποίοι ζητούν να αναγνωριστεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Οι δικαστές δέχθηκαν να εξετάσουν την υπόθεση και ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της μέσα σε ένα μήνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το 2018 έναν νόμο που απαγόρευε την ομοφυλοφιλία και ο οποίος χρονολογούνταν από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, αλλά δεν υπάρχει νόμος στην Ινδία που να επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Αν το δικαστήριο ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, η Ινδία θα γίνει η δεύτερη χώρα της Ασίας που θα τον επιτρέψει, μετά την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι ενάγοντες, που είναι ζευγάρι εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, αντάλλαξαν πέρυσι όρκους ανεπίσημα στο κρατίδιο Τελανγκάνα.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι προσφυγές με αίτημα τη νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στα δικαστήρια του Νέου Δελχί, της Κεράλα και του Ουτάρ Πραντές, αλλά εξακολουθούν να προσκρούουν στην αντίθεση των περιφερειακών κυβερνήσεων.

Στις αρχές του έτους το Ανώτερο Δικαστήριο του Αλαχαμπάντ απέρριψε αίτημα ενός ζευγαριού γυναικών, αφού η κυβέρνηση του Ουτάρ Πραντές ισχυρίστηκε ότι αυτή η ένωση είναι αντίθετη στην ινδική κουλτούρα.

Επίσης πέρυσι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είχε ισχυριστεί ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου του Δελχί ότι οι γάμοι ομοφυλόφιλων «θα ανέτρεπαν εντελώς την εύθραυστη ισορροπία του κώδικα προσωπικών δεδομένων στη χώρα», ανέφερε η εφημερίδα The Hindu.

Η κατάργηση το 2018 του νόμου που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία επί περισσότερα από 150 χρόνια αποτέλεσε μεγάλη νίκη για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ινδία, καθώς μέχρι τότε κινδύνευαν με έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, στιγματισμένοι ακόμη και θύματα παρενόχλησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα