ΗΠΑ: 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα έμειναν χωρίς δουλειά

ΗΠΑ: 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα έμειναν χωρίς δουλειά
Άνθρωποι έξω από κέντρο εύρεσης εργασίας του Μισισίπι AP Photo/Rogelio V. Solis

Η πανδημία στην Αμερική έχει κάνει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στον τομέα υγείας να χάσουν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο μέχρι τώρα στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, οι 135.000 εκ των οποίων εργάζονταν σε νοσοκομεία, τα έσοδα των οποίων περιορίστηκαν δραματικά καθώς μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών εκείνων που δεν πάσχουν από Covid-19.

Οι εγχειρίσεις και οι μη επείγουσες εξετάσεις έχουν αναβληθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα ενώ ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα αποφεύγουν τα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μήπως μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό.

Στη Νέα Υόρκη γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι κάθε ειδικότητας επιστρατεύτηκαν για να διαχειριστούν το τσουνάμι των ασθενών με Covid-19. Όμως σε άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν τόσο από την πανδημία, τα νοσοκομεία βρέθηκαν με άδειες κλίνες. Στο Μαϊάμι, τα επείγοντα ενός παιδιατρικού νοσοκομείου υποδέχονται πλέον γύρω στα 100 παιδιά την ημέρα – δηλαδή τους μισούς ασθενείς απ’ ότι συνήθως.

Στις αρχές Απριλίου σταμάτησε να απασχολεί τις έκτακτες νοσοκόμες, όπως την Ντέινα Τζέιμς, 40 ετών, η οποία εργαζόταν εκεί δύο ημέρες την εβδομάδα. «Στη νότια Φλόριντα δεν υπάρχουν αρκετοί ασθενείς, το νοσοκομείο δεν έχει τα μέσα να πληρώνει όλο το προσωπικό το οποίο δεν έχει τίποτα να κάνει. Είναι θλιβερό, αυτό ήταν το επάγγελμά μου, η καριέρα μου επί 17 χρόνια», αφηγήθηκε η νοσηλεύτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παραμένει πάντως «σε επιφυλακή»: το νοσοκομείο την κάλεσε να εργαστεί στην Κυριακή, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας. «Κανείς δεν ήθελε να δουλέψει αλλά εγώ ήμουν απελπισμένη, ασφαλώς και πήγα», είπε.

Στην Ουάσινγκτον, τον Μάρτιο, οι εγχειρίσεις στα γόνατα και τους γοφούς, οι μη επείγουσες εκτομές της σκωληκοειδούς απόφυσης, ακόμη και οι ακτινογραφίες αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Όμως δεν υπήρξε κορύφωση τέτοια που να απαιτεί τη γενική κινητοποίηση όλου του υγειονομικού προσωπικού. «Η Covid κατέστησε τη δουλειά μου άχρηστη», είπε μια 34χρονη νοσηλεύτρια η οποία ειδικεύεται στην προεγχειριτική και τη μετεγχειριτική φροντίδα. «Δεν κάναμε μη επείγοντα χειρουργεία επί δύο μήνες, ενώ αυτή ήταν η βασική πηγή εσόδων της υπηρεσίας μας», εξήγησε. Στο αμερικανικό σύστημα πολλές νοσηλεύτριες δεν είναι μισθωτές αλλά απασχολούνται «ανά ημέρα», έτσι που τα νοσοκομεία μπορούν να μειώνουν τις δαπάνες τους από τη μία ημέρα στην άλλη.

Η νοσηλεύτρια από την Ουάσινγκτον δουλεύει πλέον μόνο 9 ώρες την εβδομάδα, αντί για 36 μέχρι πρόσφατα. «Το αμερικανικό σύστημα υγείας χρηματοδοτείται –και πλουτίζει πολύ κόσμο– μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρίσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζοντας γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου», είπε ο καθηγητής Χάουαρντ Μάρκελ, ο διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μάλιστα, το ίδιο το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του την επόμενη χρονιά επειδή μειώθηκαν τα έσοδα στο ιατρικό κέντρο του. «Οι ασφαλιστικές, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πληρώνουν όταν βάζουμε έναν σωλήνα σε κάποιον, όχι όταν του μιλάμε», είπε ο Μάρκελ για να δώσει ένα σαφέστερο παράδειγμα.

Η ένωση νοσοκομείων των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι απώλειες στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν για τους ασθενείς με Covid-19 και το πακέτο στήριξης των 100 δισεκ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τα πραγματικό κόστος το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 80.000 δολάρια ανά ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κάιζερ Φάμιλι. Εκτός από τα νοσοκομεία, ένα μέρος του συστήματος υγείας έκλεισε τελείως κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Στα οδοντιατρεία χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Καταστροφή επίσης για τους ποδίατρους, τους οφθαλμίατρους, τους φυσικοθεραπευτές… Ακόμη και στη Νέα Υόρκη, πνευμονολόγοι έκλεισαν τα ιατρεία τους. Ο γιατρός Λεν Χούροβιτς, που απασχολεί δύο υπαλλήλους, έκλεισε το δικό του για πέντε εβδομάδες. «Την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπά», είπε. Πλέον, το ιατρείο του επαναλειτουργεί αλλά βρήκε νέα πηγή εσόδων: κάνει τεστ διάγνωσης για τον νέο κορονοϊό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα