ΗΠΑ: “Επιτυχή” αεροπορικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ σε Ιράκ και Συρία

ΗΠΑ: “Επιτυχή” αεροπορικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ σε Ιράκ και Συρία
Στρατιώτες στο Ιράκ AP

Τα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον βάσεων της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ ήταν "επιτυχή", σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Υπέρ των πληγμάτων το εμιράτο του Μπαχρέιν.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») σε αντίποινα για τον θάνατο ενός αμερικανού συμβασιούχου σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης, γνωστοποίησαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 55 τραυματίστηκαν στις τρεις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν στην επικράτεια του Ιράκ.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον τέσσερα ανώτερα στελέχη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, ανέφεραν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας πως ένα από τα πλήγματα στοχοθέτησε το αρχηγείο της οργάνωσης στη δυτική περιοχή Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι έπληξε τρεις θέσεις της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν στην ιρακινή επικράτεια και άλλες δύο στη συριακή επικράτεια. Στις εγκαταστάσεις οι οποίες επλήγησαν συμπεριλαμβάνοντας αποθήκες όπλων και εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου όπου είχαν σχεδιαστεί επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι τα πλήγματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη F-15.

Μαρκ Έσπερ, Μάικ Πομπέο, Μαρκ Μίλεϊ AP

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κατάεμπ Χεζμπολάχ ότι διέπραξε επίθεση και εκτόξευσε πάνω από 30 ρουκέτες οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αμερικανός συμβασιούχος, να τραυματιστούν τέσσερα στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και δύο μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στην Κιρκούκ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για σειρά επιθέσεων εναντίον βάσεων στο Ιράκ και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε επίθεση από τις δυνάμεις της ή από δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό της που θα βλάψουν Αμερικανούς ή συμμάχους τους θα «απαντηθεί με αποφασιστικό τρόπο από τις ΗΠΑ».

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη δεν σταματά να κλιμακώνεται από πέρυσι, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατόπιν η κυβέρνησή του επανέφερε σταδιακά σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Ενημέρωση Τραμπ για τα “επιτυχή” πλήγματα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε από κορυφαίους συμβούλους του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, γνωστοποίησε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

«Δεν θα ανεχθούμε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να προχωρά σε ενέργειες που θέτουν Αμερικανούς και Αμερικανίδες σε κίνδυνο», δήλωσε ο Πομπέο μετά την ενημέρωση του Τραμπ, στο κλαμπ του μεγιστάνα στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπις της Φλόριντας.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, οι αεροπορικές επιδρομές ήταν «επιτυχείς» και συζητήθηκαν επίσης άλλες επιλογές με τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική δράση

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έκρινε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ήταν «επιτυχή», ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική δράση «εάν είναι απαραίτητο».

«Τα πλήγματα είχαν επιτυχία», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Πενταγώνου μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αμερικανικά αεροσκάφη F-15 εναντίον πέντε θέσεων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ στο δυτικό Ιράκ και στην ανατολική Συρία. «Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες αν είναι απαραίτητο για την αυτοάμυνά μας και για να αποτρέψουμε τους παραστρατιωτικούς ή το Ιράν» να κάνουν περαιτέρω εχθρικές ενέργειες, πρόσθεσε ο Έσπερ.

Υπέρ των πληγμάτων το εμιράτο του Μπαχρέιν

Το Μπαχρέιν εξέφρασε την υποστήριξή του για τα πλήγματα που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον θέσεων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ και στη Συρία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του εμιράτου σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 55 τραυματίστηκαν σε τρεις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν χθες στην επικράτεια του Ιράκ. Άλλες δύο επιδρομές έγιναν στην επικράτεια της Συρίας. Επρόκειτο για πλήγματα σε αντίποινα για τον θάνατο αμερικανού συμβασιούχου σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης, κατά δηλώσεις αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα