ΗΠΑ: Ο στρατός έπληξε θέσεις στο Ιράκ και στη Συρία

ΗΠΑ: Ο στρατός έπληξε θέσεις στο Ιράκ και στη Συρία
Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία AP

Πρόκειται όπως αναφέρει το Πεντάγωνο για "αμυντικά πλήγματα" εναντίον της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατα'ιμπ Χεζμπολάχ.

Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε «αμυντικά πλήγματα» στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατα’ιμπ Χεζμπολάχ, ανέφερε σήμερα, Κυριακή, το Πεντάγωνο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη, εργολάβου του στρατού, από επίθεση με ρουκέτες σε ιρακινή στρατιωτική βάση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρο τρεις θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράκ και δύο στη Συρία. Οι θέσεις περιελάμβαναν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και διοίκησης καθώς και θέσεις ελέγχου που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση για να σχεδιάσει και να εκτελέσει επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού, όπως ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την οργάνωση για την επίθεση με 30 και πλέον ρουκέτες που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός εργολάβος του στρατού και να τραυματιστούν τέσσερις στρατιώτες των ΗΠΑ και δύο μέλη των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας κοντά στην πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ.

«Απαντώντας σε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπισμού της Επιχείρησης Εγγενής Αποφασιστικότητα (OIR), δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αμυντικά πλήγματα ακριβείας… που θα υποβαθμίσουν την ικανότητα της KH να εξαπολύει επιθέσεις στο μέλλον εναντίον δυνάμεων του συνασπισμού της OIR», ανέφερε σε μια δήλωση ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Στο Ιράκ, τέσσερις παραστρατιωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σήμερα έπειτα από τρεις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση του ιρακινού στρατού. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται Ιρακινοί παραστρατιωτικοί που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του αρχηγείου τους κοντά στον τομέα Κάιμ (δυτικά) στη μεθόριο με τη Συρία, δήλωσαν στο Ρόιτερ στρατιωτικές πηγές και παραστρατιωτικοί διοικητές.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε πιθανότητα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και είχε στόχο την Κατα’ιμπ Χεζμπολάχ, δήλωσαν οι πηγές.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέρριψε την ευθύνη σε υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις για μια σειρά επιθέσεων εναντίον βάσεων στο Ιράκ και προειδοποίησε το Ιράν πως οποιαδήποτε επίθεση από την Τεχεράνη ή πληρεξουσίους της που θα πλήξει Αμερικανούς ή συμμάχους τους θα «λάβει μια αποφασιστική απάντηση των ΗΠΑ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα