ΗΠΑ: Αναχώρησε για το Βιετνάμ ο Τραμπ

ΗΠΑ: Αναχώρησε για το Βιετνάμ ο Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του για το Βιετνάμ AP

Η δεύτερη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί στο Ανόι την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε την Δευτέρα από την Ουάσιγκτον με προορισμό το Βιετνάμ, όπου θα συμμετάσχει στη δεύτερη Σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, λίγο αφότου είχε εκ νέου καλέσει για την αποπυρηνικοποίηση του καθεστώτος.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά τις 12.35 τοπική ώρα (19.35 ώρα Ελλάδας).

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι την Τετάρτη και την Πέμπτη, οκτώ μήνες μετά την πρώτη σύνοδο μεταξύ τους στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος το πρωί για την έκβαση των συνομιλιών.

«Θέλουμε την αποπυρηνικοποίηση» δήλωσε ενώπιον Αμερικανών κυβερνητών στον Λευκό Οίκο.

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή σύνοδο. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πραγματικά εξαιρετική σύνοδο».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε στο Twitter το εξής μήνυμα:

«Με μια πλήρη αποπυρηνικοποίηση, η Βόρεια Κορέα θα εξελιχθεί γρήγορα σε οικονομικό κινητήρα. Χωρίς αυτό, απλά θα παραμείνουμε στο ίδιο σημείο! Ο πρόεδρος Κιμ θα λάβει μια σοφή απόφαση!».

Το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ αναμένεται αύριο το βράδυ στο Ανόι, αφού κάνει μία στάση για ανεφοδιασμό.

Όσον αφορά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, έφυγε το Σάββατο για το Βιετνάμ με το θωρακισμένο τρένο του. Θα διανύσει μια απόσταση σχεδόν 4000 χλμ που θα μπορούσε να διαρκέσει 60 ώρες.

Οι διπλωμάτες των δύο χωρών βρίσκονται ήδη στο Ανόι. Ωστόσο, δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διατύπωσε την ελπίδα ότι η επόμενη αμερικανοβορειοκορεατική σύνοδος στο Ανόι θα οδηγήσει στη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» για μια «πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

«Ελπίζω ότι, στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Ανόι (…) οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για μια διαρκή, ειρηνική, πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, με την ευκαιρία μιας παρέμβασης ενώπιον της Σύνοδο για τον Αφοπλισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα