ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την ιστορική δεύτερη παραπομπή Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του, υπό το βλέμμα του Μάικ Πενς
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του, υπό το βλέμμα του Μάικ Πενς 2021 SUSAN WALSH / ASSOCIATED PRESS

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έκανε αυτό που είχε "υποσχεθεί" στον Ντόναλντ Τραμπ: Δεν επικαλείται την 25η τροπολογία. Τι σημαίνει αυτό για την παραπομπή του και ποια είναι η διαδικασία.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, εξέλιξη που πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την ιστορική δεύτερη παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

"Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας", ανέφερε ο κ. Πενς στην επιστολή, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα δημιουργείτο "φρικτό προηγούμενο" από νομική άποψη.

Η εξέλιξη, λίγο πριν το σώμα ψηφίσει απόφαση με την οποία καλεί τον κ. Πενς να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, εγγυάται ότι οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ("υποκίνηση βίας"), καθώς του προσάπτουν την ευθύνη για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για μια ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία.

Ποια η διαδικασία

Αρχικά να σημειωθεί πως το Κογκρέσο μπορεί να απομακρύνει έναν πρόεδρο για εγκλήματα ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις. Το Σύνταγμα επιτρέπει στο Κογκρέσο να απομακρύνει προέδρους ή άλλους αξιωματούχους, προτού ολοκληρωθεί η θητεία τους, εάν οι νομοθέτες πιστεύουν ότι αυτοί έχουν διαπράξει "προδοσία, δωροδοκία ή άλλα υψηλά εγκλήματα και παραβάσεις".

Αν η Βουλή, με απλή πλειοψηφία, ψηφίσει υπέρ των ασκηθέντων κατηγοριών, τότε η Γερουσία θα πρέπει να τις εξετάσει σε δίκη. Συγκεκριμένα, η Βουλή είναι αυτή που ασκεί τη δίωξη, ορίζοντας ένα επιτελείο που επιχειρηματολογεί ενώπιον των γερουσιαστών οι οποίοι ενέχουν ρόλο ενόρκων, ενώ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβλέπει τη δίκη.

Η καταδίκη, σε επίπεδο Γερουσίας, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Τα 2/3 των παρόντων γερουσιαστών ανά πάσα στιγμή πρέπει να συναινέσουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει πως αν στη δίκη παραστούν όλοι οι 100 γερουσιαστές, τότε οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να έχουν στο πλευρό τους και 17 Ρεπουμπικάνους. Διαφορετικά, ο Τραμπ αθωώνεται.

Ρεπουμπλικανή κατά Τραμπ

Η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι, κόρη του Ρεπουμπλικάνου πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, η οποία θεωρείται τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προστέθηκε εξάλλου στα μέλη της ΚΟ του κόμματος που ανακοίνωσαν ότι θα ταχθούν υπέρ της παραπομπής του κ. Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η Τσέινι ερίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος "κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο", προτού συμπληρώσει: "θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του προέδρου".

Παράλληλα, την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου.

Κατά πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα Κέβιν Μακάρθι ενδέχεται κατ’ ιδίαν να καλέσει τα μέλη να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ φέρεται να εκφράζει κατ’ ιδίαν ικανοποίηση για την παραπομπή του Τραμπ, καθώς θεωρεί πως κάνει ευκολότερο για το GOP να απαλλαγεί από τον επιχειρηματία των ακινήτων. Η στάση των δύο πολιτικών δείχνει, σημειώνουν οι Τάιμς, ότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κλιμακώνεται.

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να μην είναι βέβαιο ότι η Γερουσία θα κρίνει ένοχο τον Τραμπ και θα τον παύσει.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
SHARE:

24Media Network