ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα – “Πράσινο φως” Μενέντεζ

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα – “Πράσινο φως” Μενέντεζ
Αεροσκάφη F-35 Lt. Cmdr. Darin Russell/U.S. Navy / AP IMAGES

Πιο κοντά στην απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκεται η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης της Αθήνας με την Ουάσινγκτον.

Το “πράσινο φως” στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

“Είμαι ευχαριστημένος που πριν από δύο ημέρες υπέγραψα για τα F35 στην Ελληνική Δημοκρατία και το έκανα όχι επειδή είμαι απλά λάτρης του ελληνικού λαού, το έκανα επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εμπόλεμη με τους γείτονές της, αλλά το αντίθετο. Έτσι, όταν μια χώρα συντάσσεται στις αξίες της μαζί μας και υπάρχει επίσης στρατηγικό συμφέρον, τότε δεν έχω πρόβλημα να υπογράψω ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με τη δικαιοδοσία των πωλήσεων όπλων, δεν είχα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα επιδεικνύει το αντίθετο, τότε ναι, έχω πρόβλημα”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση ο Μενέντεζ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα