ΗΠΑ: Απαγόρευσαν από τα σχολεία το κόμικ για το Ολοκαύτωμα "Μάους" του Αρτ Σπίγκελμαν

Το κόμικ του Αρτ Σπίγκελμαν
Το κόμικ του Αρτ Σπίγκελμαν AFP

Μια σχολική περιφέρεια στο Τενεσί απαγόρευσε το κόμικ για το Ολοκαύτωμα "Μάους" του Αρτ Σπίγκελμαν. Έκριναν "ακατάλληλο" το περιεχόμενό του.

Οι σχολικές αρχές μιας κομητείας στις νότιες ΗΠΑ απαγόρευσαν από τα σχολεία το κόμικ για το Ολοκαύτωμα Maus κρίνοντας «ακατάλληλο» το περιεχόμενό του , σε ένα νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» για τη σχολική εκπαίδευση στις συντηρητικές Πολιτείες.

Στο βιβλίο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αρτ Σπίγκελμαν αφηγείται τις αναμνήσεις του πατέρα του, που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα. Οι Εβραίοι εικονίζονται σαν ποντίκια, οι Ναζί έχουν μορφή γάτων.

Το «Maus-Η ιστορία κάποιου που επέζησε» τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1992 –για πρώτη φορά στα χρονικά για ένα κόμικ– και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Όμως το περιεχόμενό του είναι «χυδαίο και ακατάλληλο» για 13χρονους μαθητές, έκρινε το σχολικό συμβούλιο της κομητείας ΜακΜιν, στο Τενεσί, το οποίο στις 10 Ιανουαρίου ψήφισε να αποσυρθεί το βιβλίο από το σχολικό πρόγραμμα και να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο για το Ολοκαύτωμα.

Το κόμικ του Αρτ Σπίγκελμαν
Το κόμικ του Αρτ Σπίγκελμαν (PANTHEON VIA AP)

Στο βιβλίο «υπάρχουν πρόστυχες και δυσάρεστες λέξεις», εξήγησε ο διευθυντής του συμβουλίου, ο Λι Πάρκισον. Αναφερόταν σε οκτώ «χυδαίες» λέξεις και στην εικόνα μιας γυμνής γυναίκας.

Το βιβλίο «δείχνει κρεμασμένους, ανθρώπους που σκοτώνουν παιδιά… Γιατί προωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα τέτοιου είδους πράγματα, δεν είναι λογικό, ούτε υγιές», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. «Δεν τασσόμαστε κατά της πληροφόρησης για το Ολοκαύτωμα. Δεν αρνούμαι ότι ήταν φρικτό, βίαιο και σκληρό», πρόσθεσε.

‘Αλλα μέλη του συμβουλίου υπερασπίστηκαν το βιβλίο. «Ήταν ένας καλός τρόπος για να απεικονίσουμε μια φοβερή περίοδο της Ιστορίας», την οποία είναι δύσκολο να διδαχθούν παιδιά τα οποία «δεν γνωρίζουν καν τι ήταν η 11η Σεπτεμβρίου», είπε μια πρώην καθηγήτρια ιστορίας.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN, ο Αρτ Σπίγκελμαν είπε ότι αρχικά αισθάνθηκε «πλήρη σύγχυση» αλλά στη συνέχεια «προσπάθησε να είναι ανεκτικός με αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να μην είναι Ναζί» αλλά «εστίασαν σε μερικές απρεπείς λέξεις».

Σήμερα, ανήμερα της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον υπογράμμισε στο Twitter ότι το «Μάους» παίζει «ζωτικό ρόλο» για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος» καθώς αφηγείται προσωπικές εμπειρίες των θυμάτων και των επιζώντων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ναζί
SHARE:

24Media Network