ΗΠΑ: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του Κολόμβου και το έριξαν στο νερό

ΗΠΑ: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του Κολόμβου και το έριξαν στο νερό
Καρέ από βίντεο τη στιγμή που γκρεμίζουν το άγαλμα του Κολόμβου Twitter / @Louis Krauss

Συνεχίζονται οι αποκαθηλώσεις αγαλμάτων από διαδηλωτές σε πόλεις των ΗΠΑ. Στη Βαλτιμόρη γκρέμισαν άγαλμα του Κολόμβου ανήμερα της 4ης Ιουλίου.

Διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη, κοντά στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, γκρέμισαν το βράδυ του Σαββάτου (04/07) άγαλμα του εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου, το έσυραν στο λιμάνι της πόλης και το πέταξαν στο νερό την ώρα που ήταν σε εξέλιξη θέαμα με πυροτεχνήματα για την 4η Ιουλίου, την “Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Baltimore Sun.

Το άγαλμα του Κολόμβου εντασσόταν στην «επαναξιολόγηση που γίνεται πανεθνικά και παγκόσμια για κάποια από αυτά τα μνημεία και τα αγάλματα που ίσως αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Λέστερ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού δημάρχου Μπέρναρντ Γιανγκ.

Ο Κολόμβος ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους στον Νέο Κόσμο και συχνά αναφέρεται ως αυτός που ανακάλυψε την Αμερική. Ωστόσο, ιστορικοί και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τον Κολόμβο ότι υποδούλωσε τους αυτόχθονες.

Σε ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτυ (04/07) στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα παλέψει για να προστατεύσει τον αμερικανικό «τρόπο ζωής» που ξεκίνησε όταν ο Κολόμβος «ανακάλυψε την Αμερική». «Μαζί θα πολεμήσουμε για το αμερικανικό όνειρο και θα υπερασπιστούμε, θα προστατεύσουμε και θα διατηρήσουμε τον αμερικανικό τρόπο ζωής, που ξεκίνησε το 1492 όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική», είπε ο Τραμπ. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε ένα θυμωμένο όχλο να γκρεμίσει τα αγάλματά μας, να διαγράψει την Ιστορία μας, να κάνει κατήχηση στα παιδιά μας ή να ποδοπατήσει τις ελευθερίες μας», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Γκρέμισμα αγαλμάτων και ποινές Τραμπ

Διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ αποκαθηλώνουν αγάλματα του Κολόμβου και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με τη δουλεία ή την αποικιοποίηση.

Πρόκειται για το δεύτερο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου που αποκαθηλώνεται, αφού παρόμοιο περιστατικό συνέβη πριν από μερικές μέρες στο Ρίτσμοντ, όταν οι εξεγέρσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ήταν έντονες, με του διαδηλωτές να το ξηλώνουν, να το πετούν στη λίμνη και να τοποθετούν στο σημείο πινακίδα που έγραφε ότι “ο Κολόμβος αντιπροσωπεύει τη γενοκτονία”.

Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης σε όσους βανδαλίζουν αγάλματα και μνημεία, αναφέροντας ότι δεν θα ανέχεται πλέον την καταστροφή ομοσπονδιακής περιουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα