ΗΠΑ: Ερευνάται η εμπλοκή WikiLeaks και Ασάνζ στις προεδρικές εκλογές

ΗΠΑ: Ερευνάται η εμπλοκή WikiLeaks και Ασάνζ στις προεδρικές εκλογές
Julian Assange greets supporters outside the Ecuadorian embassy in London, Friday May 19, 2017. Sweden's top prosecutor says she is dropping an investigation into a rape claim against WikiLeaks founder Julian Assange after almost seven years. Assange took refuge in Ecuador's embassy in London in 2012 to escape extradition to Sweden to answer questions about sex-crime allegations from two women. (AP Photo/Frank Augstein) ap

Εξετάζεται ακόμη ο ρόλος της ιστοσελίδας και του ιδρυτή της στη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της CIA

Υπό έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ είναι η ιστοσελίδα WikiLeaks και ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάνζ, για το ρόλο τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει emails που είχαν υποκλαπεί από τους Δημοκρατικούς και τον προσωπικό λογαριασμό του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Σε έκθεση, που είχε γίνει γνωστή τον Ιανουάριο, αναφερόταν ότι η CIA, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ και το FBI υποστήριζαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατιωτικός οργανισμός πληροφοριών της Ρωσίας είχαν δώσει τα στοιχεία στο WikiLeaks μέσω διαμεσολαβητών.

Η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας εξετάζει ποιος έδωσε στην ιστοσελίδα τα στοιχεία που είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και είχαν δημοσιευτεί από το WikiLeaks τον Ιούλιο του 2016. Σ’ αυτά περιλαμβάνονταν περισσότερα από 44.000 emails και 17.000 συνημμένα έγγραφα. Σύμφωνα με τις πηγές, οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια διεξάγει έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το WikiLeaks συγκέντρωσε χιλιάδες απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα, συμπεριλαμβανόμενων εγγράφων της CIA και άκρως απόρρητου υλικού σχετικά με τα εργαλεία hacking των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές, η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια.

(Φωτό: AP Photo/Frank Augstein)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα