ΗΠΑ: Φονικό το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια – Γιατί το “μπλε φεγγάρι” του Αυγούστου αποτελεί απειλή

ΗΠΑ: Φονικό το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια – Γιατί το “μπλε φεγγάρι” του Αυγούστου αποτελεί απειλή
Το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια από τη Φλόριντα 2023 FDOT via AP

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που συνδέονται με τον τυφώνα Ιντάλια στη Φλόριντα, ο οποίος κινείται προς τη Τζόρτζια προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται στη Φλόριντα, η οποία πλήττεται από τον τυφώνα Ιντάλια, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της πολιτείας.

Το πρώτο δυστύχημα σημειώθηκε στην κομητεία Πάσκο, όταν ένας 40χρονος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο έπεσε σε ένα δέντρο. Στην Αλάτσουα, ένας 59χρονος έπεσε σε δέντρα, ενώ στην περιοχή σημειωνόταν καταρρακτώδης βροχή.

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στο μεταξύ στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον και κινείται προς τη νότια Τζόρτζια, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC), ενώ βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Βαλντόστα.

Εικόνα δορυφόρου από το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια στις ΗΠΑ 2023 NOAA via AP


Ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα αλλά προβλέπεται ότι θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, σε τροπική καταιγίδα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο θα κινείται κατά μήκος των ακτών της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας.

Στα παράλια της δυτικής Φλόριντας, οι δρόμοι των περισσότερων πόλεων ήταν έρημοι και, σε αρκετές περιπτώσεις, πλημμυρισμένοι.

Το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια από τη Φλόριντα 2023 Chris O'Meara/AP Photo

Το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια από τη Φλόριντα 2023 Chris O'Meara/AP Photo

Στο Σταϊνχάτσι ο κεντρικός δρόμος θύμιζε ποτάμι. Ένας 73χρονος που αγνόησε την εντολή εκκένωσης και παρέμεινε στο σπίτι του, ο Πάτρικ Μπόλαντ, είπε ότι έπεσαν δέντρα στη γειτονιά του αλλά το σπίτι γλίτωσε. “Όλα πήγαν καλά”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανώς ανακουφισμένος.

Στο Σίνταρ Κι τα κύματα ξεπερνούσαν σε ύψος τα 2 μέτρα. “Όλα έχουν πλημμυρίσει”, είπε στο CNN η Σέλι Μπόιβιν, η διευθύντρια του μοτέλ Beach Front, που βρίσκεται πάνω στην παραλία αυτού του θερέτρου. “Μόλις είδα τα τραπέζια του πικνίκ να τα παίρνει το ποτάμι που κυλάει στον δρόμο”, είπε.

Το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια από τη Φλόριντα 2023 Chris O'Meara/AP Photo

Πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στο Κλίαργουοτερ, στην Τάμπα και σε άλλες περιοχές, όπου όσοι κάτοικοι είχαν απομείνει αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο διασχίζοντας τα νερά. “Οι πλημμύρες που βιώνουμε τώρα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα συμβεί σε μερικές ώρες“, προειδοποίησε η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ, εξηγώντας ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει τις επόμενες ώρες.

Περισσότερα από 286.000 νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό το πρωί (τοπική ώρα) σε όλη τη Φλόριντα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us.

Το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια από τη Φλόριντα 2023 Phil Sears/AP Photo


Το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια από τη Φλόριντα 2023 Rebecca Blackwell/AP Photo

LIVE η πορεία του τυφώνα

Απειλή η “μπλε υπερπανσέληνος”

Και ενώ το “μπλε φεγγάρι” του Αυγούστου, όπως ονομάζεται η υπερπανσέληνος της 31ης Αυγούστου αναμένεται να μαγέψει όσους την απολαύσουν, την ίδια στιγμή αποτελεί μεγάλη απειλή, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για “κακό συγχρονισμό“.

Συγκεκριμένα, το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στη Γη την Τετάρτη, την ημέρα δηλαδή που ο τυφώνας σφυροκοπά τη Φλόριντα, ενώ η ενισχυμένη βαρυτική της έλξη κάνει τις παλίρροιες υψηλότερες.

“Θα έλεγα ότι ο συγχρονισμός είναι αρκετά κακός γι’ αυτό”, δήλωσε ο Brian Haines, υπεύθυνος μετεωρολόγος στο γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, η πανσέληνος αναμένεται να επιδεινώσει τις πλημμύρες από την παλίρροια όχι μόνο στη Φλόριντα, αλλά και σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα, όπου το γραφείο του Haines έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι τμήματα του Τσάρλεστον μπορεί να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Όταν υπάρχει πανσέληνος, ο ήλιος και το φεγγάρι έλκονται προς την ίδια κατεύθυνση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παλίρροιας πάνω από τις κανονικές τιμές, δήλωσε ο Kerry Emanuel, ομότιμος καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Οι βαρυτικές έλξεις της Σελήνης είναι ακόμη ισχυρότερες όταν βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, οπότε οι παλίρροιες είναι ακόμη υψηλότερες.

Το κύμα καταιγίδας είναι συχνά ο μεγαλύτερος “δολοφόνος” όταν χτυπούν οι τυφώνες. “Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι κρύβεσαι από τον άνεμο και τρέχεις από το νερό, και ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα τηρήσουν αυτή τη συμβουλή”, δήλωσε ο Brian Tang, αναπληρωτής καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Albany στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα