ΗΠΑ: Με υπογραφή Τραμπ αίρεται το τριήμερο 'shutdwon'

President Donald Trump waits as he is introduced to speak to the March for Life participants from the Rose Garden of the White House, Friday, Jan. 19, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump waits as he is introduced to speak to the March for Life participants from the Rose Garden of the White House, Friday, Jan. 19, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Κογκρέσο και Γερουσία ενέκριναν το σχέδιο νόμου για τον τερματισμό του 3ήμερου «shutdown»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον νόμο που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι την 8η Φεβρουαρίου, τερματίζοντας την αναστολή της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Η συμβιβαστική πρόταση είχε υιοθετηθεί νωρίτερα κι από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

ADVERTISING

Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η επίτευξη του συμβιβασμού, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έκανε λόγο περί μιας «νίκης» και εξέφρασε την «ικανοποίησή του» διότι οι δημοκρατικοί «αποφάσισαν να φανούν λογικοί», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του την οποία ανέγνωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Έγκριση από το Κογκρέσο

Τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκριναν τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου. Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (με 266 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά) το νομοσχέδιο που προβλέπει την προσωρινή χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους μέχρι την 8η Φεβρουαρίου. Απομένει πλέον να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήδη έκανε λόγο περί μιας «νίκης», σχολιάζοντας τον συμβιβασμό μεταξύ της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας με τους δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας Παιδιών (CHIP) αλλά δεν συμπεριέλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των «Ονειροπόλων» –των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά– από την απέλαση, όπως αξίωναν οι δημοκρατικοί. Οι ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν να έχει διευθετηθεί το πρόβλημα εντός ημερών.

Πράσινο φως και από τη Γερουσία

Νωρίτερα και η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Το μέτρο αυτό, το οποίο εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του αμερικανικού κράτους απλά ως την 8η Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία (80 ψήφοι υπέρ, 18 κατά) μετά την αποδοχή νωρίτερα μέσα στην ημέρα από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών μιας συμβιβαστικής πρότασης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται πλέον να εγκριθεί αυτολεξεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε λίγη ώρα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου εστάλη ήδη και κατόπιν να προωθηθεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς υπογραφή και επικύρωση.

Αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπει εξαετή χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών (το Children's Health Insurance Program ή CHIP), ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των δημοκρατικών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/APimages

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Πυρηνική Επιλογή' για την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, προτείνει ο Τραμπ

Ένας χρόνος Τραμπ: Αμέτρητα tweets και ατελείωτες ώρες στα γήπεδα του γκολφ

SHARE:

24Media Network