ΗΠΑ: Μισό βήμα πριν από την έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού

ΗΠΑ: Μισό βήμα πριν από την έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού
Το εμβόλιο της Pfizer AP

Ανεξάρτητη επιτροπή συνέστησε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού. Θα εμβολιαστούν πρώτοι οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι των γηροκομείων.

Oπως αναμενόταν, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έλαβε τη σύσταση για την τελική έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού.

Με ψήφους 17-4 υπέρ και μία αποχή, η ανεξάρτητη επιτροπή έδωσε την τελική έγκρισή της αφού αποφάνθηκε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για χρήση σε άτομα από 16 ετών και άνω.

Η Επιτροπή θα λάβει την τελική, τυπική απόφαση σε λίγες μέρες έτσι ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εμβολιασμοί πρώτα στους υγειονομικούς της χώρας και των ηλικιωμένων που ζουν στα γηροκομεία. Στο ευρύ κοινό ο εμβολιασμός θα επεκταθεί την άνοιξη, σύμφωνα με το σχέδιο.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον ιό καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 300.000 Αμερικανοί.

Δεν υπάρχει πρακτικά αμφιβολία ότι η ανοσοποίηση θα αρχίσει στις ΗΠΑ από την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιτροπή συζήτησε διεξοδικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης — αναφυλαξίας — στο εμβόλιο αυτό, έπειτα από δύο τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο στις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, τόνισε η Δρ. Μάριον Γκρούμπερ του FDA: θα αντενδείκνυται η χρήση του σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Πάντως ο Πολ Όφιτ, μέλος της επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να καθησυχαστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα αυγά και στα φιστίκια.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις κρίνεται ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, και αποτελεσματικό κατά 95% εναντίον του κορονοϊού.

Η πρώτη δόση μοιάζει να αρχίζει να προστατεύει έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά από ότι μετά τη δεύτερη, τρεις εβδομάδες αργότερα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα