ΗΠΑ: Νέο καμπανάκι Γέλεν – Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ: Νέο καμπανάκι Γέλεν – Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία
AP Photo/Peter Morgan

Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία και θα υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η στάση Μπάιντεν και η παρότρυνση Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποφύγει το πρωτοφανές σενάριο της στάσης πληρωμών, κάτι που θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση και θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γέλεν έκανε αυτή την προειδοποίηση σε δηλώσεις που έχει προετοιμάσει για τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει λίγο πριν τη συνάντηση στην Ιαπωνία με τους ομολόγους της της Ομάδας των 7 (G7), καθώς και της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

«Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει τα κέρδη για τα οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά τα τελευταία λίγα χρόνια στην ανάκαμψή μας μετά την πανδημία. Και θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση η οποία θα μας πάει ακόμη πιο πίσω», τόνισε. «Επίσης κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναλάβει δράση προτού τελειώσουν τα χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κάτι που ενδέχεται να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου–, η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει με ύφεση.

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι τα πολιτικά παιχνίδια των Ρεπουμπλικάνων με το θέμα ισοδυναμούν «με μια κρίση την οποία δημιουργήσαμε μόνοι μας» και ότι απλώς και μόνο η απειλή της στάσης πληρωμών ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεο του αμερικανικού κράτους, όπως συνέβη στη διάρκεια της διαμάχης του 2011 για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Παράλληλα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των υποθηκών, των πιστωτικών καρτών και των δανείων αυτοκινήτων, σημείωσε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισεκ. δολάρια (28,6 τρισεκ. ευρώ), χωρίς όρους. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνδέουν την αύξηση αυτή με μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους να προκαλέσουν στάση πληρωμών

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες Τετάρτη τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να προκαλέσουν στάση πληρωμών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ αν δεν εξασφαλίσουν «τεράστιες» περικοπές δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του Τζο Μπάιντεν.

«Στους βουλευτές, στους γερουσιαστές λέω: αν δεν εξασφαλίσετε τεράστιες περικοπές, πρέπει να προκαλέσετε στάση πληρωμών» των ΗΠΑ, πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος, υποψήφιος ενόψει των εκλογών του 2024, κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους που συντόνισε και αναμετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Τραμπ έκανε την παρότρυνση αυτή κρίνοντας πως η στάση πληρωμών θα αποφευχθεί διότι όπως προέβλεψε οι Δημοκρατικοί θα «υποχωρήσουν» στο ζήτημα αυτό.

Αγεφύρωτη απόσταση ανάμεσα σε Μπάιντεν και Ρεπουμπλικάνους

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Οικονομικών, σε προηγούμενη δήλωσή της είχε σημειώνει πως οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους για το όριο δανεισμού επιμένοντας στην ανάγκη να εξευρεθεί «συμβιβασμός».

«Ξεκάθαρα, η απόσταση ανάμεσα στη θέση του προέδρου και αυτή των Ρεπουμπλικάνων είναι πελώρια», τόνισε η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του κ. Μπάιντεν σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Παρά τις διαφωνίες όμως «πρέπει να κάνουμε συζητήσεις και συμβιβασμούς όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, το σύνολο των δαπανών και το τι υπηρετούν αυτές οι δαπάνες», συνέχισε.

Αυτό πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της «ομαλής δημοσιονομικής διαδικασίες και ο πρόεδρος ελπίζει να υπάρξει διαδικασία διαλόγου και συμβιβασμών στα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε η κυρία Γέλεν.

Υπογράμμισε ωστόσο πως ο κ. Μπάιντεν «δεν είναι διατεθειμένος» να κάνει συμβιβασμούς «με το πιστόλι στον κρόταφο, ακόμη λιγότερο (…) στον κρόταφο του αμερικανικού λαού», αναφερόμενη στην πίεση των Ρεπουμπλικάνων, που απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα