ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν για στήριξη της Χαμάς

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν για στήριξη της Χαμάς
Ο Τζο Μπάιντεν 2021 Andrew Harnik/AP

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη οποία του ζητούν "να μην κάνει τίποτα προς όφελος του εχθρού του Ισραήλ".

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διακόψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, επικαλούμενοι μια σύνδεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Με δεδομένες τις επιθέσεις στο Ισραήλ που εξαπολύει η Χαμάς, σύμμαχος του Ιράν, ζήτησα σήμερα από τον πρόεδρο να τερματίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο με ανάρτηση στο Twitter.

«Γιατί εξετάζουμε την άρση κυρώσεων για ένα καθεστώς του οποίου ο στόχος είναι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους;» διερωτήθηκε.

Έστειλε στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν επιστολή, την οποία συνυπογράφουν σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ζητώντας η Ουάσινγκτον «να μην κάνει τίποτα προς όφελος του εχθρού του Ισραήλ».

Ο Μάικ Πομπέο, τέως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκανε επίσης τη σύνδεση μεταξύ των τρεχουσών συνομιλιών και της ανάφλεξης στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο ίδιος ο ηγέτης της Χαμάς «είπε φωναχτά αυτό που σκέφτονται όλοι: το Ιράν του παρέχει τα χρήματα και τα όπλα που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στο Ισραήλ». «Και η ομάδα του Μπάιντεν, επιφορτισμένη με τον κατευνασμό, βρίσκεται στη Βιένη για να δώσει στο Ιράν δισεκατομμύρια δολάρια και έναν τρόπο απόκτησης πυρηνικών όπλων. Είναι επικίνδυνο», τόνισε με tweet του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πομπέο είχαν αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία JCPOA που είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα, κρίνοντάς την ανεπαρκή και αύξησαν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιθυμεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία και τον Απρίλιο ξεκίνησε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς στη Βιένη για να καθορίσει ποιες κυρώσεις πρέπει να άρει η Ουάσινγκτον με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στις δεσμεύσεις που προέβλεπε η JCPOA.

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση περιπλέκει την κατάσταση, ειδικά επειδή το εβραϊκό κράτος τάσσεται σφοδρότατα ενάντια στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Τεχεράνης πίσω από τις επιθέσεις με ρουκέτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά του Ισραήλ, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ήταν πολύ προσεκτικός.

«Αυτό που ξέρουμε, φυσικά, είναι ότι το Ιράν έχει μακρά προϊστορία παροχής πόρων, συμπεριλαμβανομένων όπλων και εξοπλισμού, στους συμμάχους του και σε τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα άρει όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν που σχετίζονται με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα